Régi-új vezetők a bihari EKE-nél

Régi-új vezetők a bihari EKE-nél
A hétvégi közgyűlés tagjainak egyhangú döntése értelmében Tiponuţ Tibor maradt az EKE`91 Nagyvárad-Bihar elnöke. A gyűlésen elhangzott: nagyobb hangsúlyt fektetnének természetjáró fiatalok toborzására.

A hétvégén az Ady Endre Líceum dísztermében tartotta éves közgyűlését az Erdélyi Kárpát Egyesület `91 Nagyvárad-Bihar szervezete. A találkozó egy perces néma tisztelgéssel kezdődött az elmúlt évben elhunyt két EKE-tag emlékére. Tiponuţ Tibor elnöki beszámolójából kiderült, hogy a bihari EKE jelenleg 254 taggal rendelkezik, ebből mintegy 160 személy nyugdíjas. Szeretnének még több természetjáró fiatalt toborozni, hangzott el. Az elmúlt évben még többen ajánlották fel adójuk 2 százalékát az egyesület javára, az ebből származó bevétel 800 lejre tehető. Nem maradtak el a hagyományos adventi, farsangi összejövetelek, valamint a honismereti és ismeretterjesztő rendezvények sem. A téli időszakban, amikor kevesebb a túralehetőség, összesen 12 vetítéssel egybekötött előadást szerveztek. 24 új taggal bővült az egyesület, később pedig még öten csatlakoztak a közösséghez. Az ünnepélyes tagavatót ezúttal is természetközelben tartották meg.
 
Honismeret, természetjárás
 
Az egyesület képviselte magát többek között a várban megszervezett majálison (ahol a bográcsfőző versenyen első helyezést értek el), a Varadinum rendezvénysorozaton, a Nagyváradi Civil Kerekasztal megalakulásán, a Trianonról, március 15-ről, október 6-ról való megemlékezésen, ugyanakkor több országos és anyaországi rendezvényen is. Az önkormányzat támogatásával egy városismereti vetélkedőt is szerveztek, melynek nagy sikere volt az iskolások körében. Idén is szeretnék megrendezni ezt a vetélkedőt, mint ahogy az elsősegély és életmentő tanfolyamot is. Bordás István alelnök beszámolójából megtudhattuk, hogy összesen 77 túrát szerveztek az elmúlt egy évben. Nagy Magda az egyesület pénzügyi helyzetét ismertette. Eszerint a bihari EKE-nek egy év alatt mintegy 21 ezer lejnyi bevétele és 6421 lejnyi kiadása volt. Banki számlájukon több mint 14 ezer lej található. A beszámolók után a kitüntetések és a különböző díjak átadására került sor. A legtöbb pontot Huszár István érte el, míg az év túravezetője Gencsi Nagy József Attila lett. Az év turistái: Cserna Sára Anikó (első hely), Szűcs László (második hely), Császár Mária (harmadik hely).
 
Elnökválasztás
 
Különösebb fennakadás nélkül, a résztvevők egységesen választották meg az egyesület vezetőségét, melynek élén nem történt változás. A következő két évben továbbra is Tiponuţ Tibor marad az EKE `91 Nagyvárad-Bihar elnöke. További vezetőségi tag: Torma József szervezési alelnök, Bara Lilla technikai alelnök, Huszár István ifjúsági alelnök. Az egyesület titkára maradt Schmidt Ildikó, a cenzor-bizottság két tagja Osváth Erika és Bicescu Ida lett. Bordás István, aki már tíz éve tevékenykedett az egyesület alelnökeként, nem vállalta az újabb jelölést. Végezetül a tiszteletbeli elnök, Dukrét Géza gratulált a régi-új vezetőségnek.
 
Mészáros Tímea