Régi témák új köntösben

Szabadesés
Szabadesés
Románia legnagyobb filmszemléje a Tudor Giurgiu és Mihai Chirilov által létrehozott Transilvania Nemzetközi Film Fesztivál (TIFF), melyet az idén immár 14. alkalommal tartanak meg a Kincses városban.

A 2015. május 29.- június. 7. közti, tíznapos időszakban 50 ország 222 filmjét vetítik. Gazdag programmal – filmek, koncertek , kiállítások – várják a filmvilág szakembereit, a filmrajongókat. A közelmúlt legjobb terméseit, filmtörténeti ritkaságokat tekinthetnek meg a nézők. Hitesebbnél hitesebb filmes szakemberekkel való találkozások, kerekasztal-beszegetések várják az érdeklőket.

Meghívottak

A meghívott vendégek száma 850. Ezek közül is kiemelkedik Nastassja Kinski művésznő, a 70-es 80-as évek filmsztárja, szexbombája. Több mint 60 filmben játszott. Ez alkalommal a világ filmművészetének fejlesztésében játszott szerepéért életmű díjat vehet át. Neves filmes szakemberekkel működött együtt, mint Wim Wenders, Roman Polanski, Francis Ford Coppola rendezőkkel. Először jön Kolozsvárra. A közönség az 1984-ben Arany Pálma-díjjal kitüntetett Párizs, Texas című filmben láthatja. Mesterkurzus keretében is találkozik az érdeklődőkkel. Jelen lesz Isaach de Bankolé, aki Hajdu Szabolcs Délibáb című filmjének főszereplője. Ugyancsak meghívást kapott a neves norvég Bent Hamer és a spanyol Agusti Villaronga rendező is. Filmjeiket a 3×3 filmszekcióban fogják vetíteni. Ismét találkozhat a közönség Pálfi György neves magyar filmrendezővel, aki a legújabb filmjét, a Szabadesést hozta el, melyet a Magyar napon vettenek. Jelen lesz George Ovashvili, a többszörösen kitüntetett Corn Island című film rendezője, aki Kristály Glóbus díjat kapott Karlovy Vary filmszemlén. (Örmény-német- francia- cseh- kazahsztáni- magyar film). A meghívottak közt szerepel Martin Amstrong, Timothy Wheeler, akit Emmy díjra terjesztettek fel, valamint Jon Reiss a „Think Outside the Box Office” szerzője.
A filmipar világából jelen lesznek Roberto Olla az Európa Tanács Alapjának- az Eurimages igazgatója, Matthieu Darras, a TorinoFilmlab igazgatója, Elin Erichsen a Norvég Filmalap fejlesztési igazgatója, Violeta Bava, Buenos Aires-i Nemzetközi Filmfesztivál – BAFICI művészeti igazgatója. Neves hazai színészek, mint Olimpia Melinte, Emilian Oprea, Andreea Vasile, Teodor Corban, valamint Corneliu Porumboiu, Radu Muntean, Dan Chişu rendezőket is várják.

Filmszekciók

A hagyományos filmszekciókon- Versenyfilmek, Supernova, Határok nélkül, az Árnyak, a Dokumentumfilm, a Román Film Napok, a Magyar Nap, az EcoTIFF, HBO Nap – továbbra is értékes produkciókat mutatnak be. A Versenyfilmek szekcióján 12 film küzd a TIFF- trófeáért. Ugyanakkor „A szavak fölöslegesek” filmszekcióban olyan filmeket mutatnak be, amelyek a csendre és a képi világra alapoznak. A „Szolgálatos gyanúsítottak” szekcióban olyan filmek láthatók, melyek rendezői valamikor az első filmjüket mutatták be a TIFF- en.
Újdonságnak számít a „25 év után” filmszekció. 5 olyan alkotást tekinthet meg a közönség, amelyek művészi eszközökkel mutatják be, milyen hatással volt az 1989 –es fordulat az emberek életére. Mit jelent a demokráciára való átmenet? A fiatalok keveset tudnak ezekről az eseményekről.
Mivel 2015-ben Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa, hangsúlyozottabban fordul a figyelem a fiatalság fele. A TIFF Campus filmeket és koncerteket ajánl az egyetemisták számára. Ezekre a rendezvényekre a belépés díjtalan.
A Fókusz filmszekcióban az idén a norvég és az argentin filmgyártás termékeit (12 norvég, 11 argentin film) ismerheti meg a nagyérdemű.
Mircea Daneliuc- retrospektív keretében 12 filmjét láthatjuk. A rendező első filmjét A hosszú út is megtekinthető. A TIFF-en találkozik a fiatal filmesekkel, a filmrajongókkal. Jelen lesz a Mikrofonpróba című film (1980) vetítésen is.
Magyar filmek a TIFF-en
A Magyar Napon hat új magyar filmet mutatnak be. Szász Attila A berni követ című filmjének cselekménye 1958 augusztus 16.-án zajlik, mikor két magyar bevándorló betör a berni követségre, és foglyul ejti a követet. 24 óra drámája. A filmet 28. nemzetközi fesztiválon mutatták be.
Reisz Gábor rendezésében készült „Valami furcsa és megmagyarázatlan” című filmnek főhőse egy 29 éves fiatalember, Áron, aki nemrég végezte el az egyetemet. Rendkívül szenved, mert barátnője elhagyta. Úgy érzi, hogy mindig valami külső, bizarr tényező megszakítja az intim pillanatait. Mi a teendő?
Hajdu Szabolcs Délibáb című alkotása egy magyar kisvárosban élő afrikai focista történetét mutatja be. Zűrös helyzetbe keveredik, végül nemcsak a szabadságért, hanem a saját életért is kell harcolnia.
Császi Ádám Viharsarok című filmje a Tel Aviv- i Filmfesztivál Közönség díját nyerte. A film a kamaszkor drámája, önmagukat kereső kamaszok felnőtté válásáról szól.
Sós Ágnes Szerelempatak című dokumentumfilmje egy erdélyi magyar faluba kalauzolja a nézőket. Szereplői idős emberek. A film azt mutatja meg, miként élnek, virágoznak egy letűnt kor románcai a kis településen. Az emberek a kamera előtt a legintimebb gondolatait, álmaikat fedik fel.
Pálfi György rendezésében készült Szabadesés című magyar-dél-koreai- francia film egy tömbház hét egymásalatti lakásának a nem mindennapi történetét mutatja be. A film Karlovy Varyban, a 49. alkalommal megrendezett Nemzetközi Filmfesztiválon a zsűri különdíját és a legjobb rendező díját kapta. Az Europa Cinemas mozi-hálózat zsűrije is díjazta a filmet.

Különleges program

Kertész Mihály (1886, Budapest- 1962, Hollywood) Oscar- díjas magyar származású amerikai filmrendező a Casablanca című filmért kapta a legjobb rendezőnek járó Oscar- díjat.
1906-ban elvégezte a színiakadémiát. De érdeklődése a film felé irányult. Dániai tanulmányi úton gyarapította rendezői tudását. 1914-ben Kolozsváron a Janovics stúdiójában tevékenykedett. 1926-ban emigrált az AEÁ- ba, Michael Curtiz-ra angolosította a nevét, és vált ismertté a nemzetközi filmvilágban.
A Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon Kertész Mihály rendezésében, 1914-ben készült, A tolonc című filmtörténeti ritkaságot mutatják be, amely Tóth Ede népszínművének a filmváltozata. Forgatókönyvíró: Janovics Jenő. A fekete- fehér magyar némafilmben a főszerepeket Berki Lili, Jászai Mari, Várkonyi Mihály és Szentgyörgyi István játszotta. Jászai Mari alakításairól ez az egyetlen mozgókép maradt meg. A forgatás színhelyei Kolozsvár és Torockó, a Tordai- hasadék és az Aranyos partja. Amint Jordáky Lajos Az erdélyi némafilmgyártás története-című könyvében írta: „A budapesti filmbörzén 1915. február közepén mutatták be a mozisoknak, a sajtónak és a meghívott közönségnek… A filmet azonnal lekötötte harminc pesti mozi, valamint Kolozsvár, Nagyvárad, Arad, Brassó és más városok mozisai.” Kolozsváron a filmet 1915. március 20.-án mutatták be az Egyetem mozgóban. A múlt század húszas éveiben a film egy kópiája az AEÁ -ba került. The Undesirable címen forgalmazták, a szereplők neveit angolosították.
Évtizedeken keresztül a New Yorki Magyar Ház pincéjébe voltak ennek a filmtörténeti ritkaságnak a tekercsei. 2006-ban találták meg, a Magyar Nemzeti Filmarchívumhoz szállították. A Magyar Nemzeti Film Alap támogatásával a Filmlaborban restaurálták. A némafilmhez kísérőzenét Pacsay Attila komponálta. A TIFF-en bemutatásra kerülő A tolonc című némafilmhez a zenei részt a Kolozsvári Magyar Opera zenekara szolgáltatja. Karmester Kulcsár Szabolcs.
Bemutatják F.W Murnau rendezésében, 1931-ben, készült Tabu című filmet. Főszerepekben: Matahi, Anne Chevalier, Bill Bambridge. Matahi gyöngyhalász Bora Boraban, szerelmes a gyönyörű Reri-be. A sorsa valahogy másként alakul. A filmet Christine Ott élőzene kíséretével mutatják be.
Fesztivál megnyitója
A Főtéren, május 29.-én este 20.45 órakor nyílik meg a filmfesztivál, Damián Szifron rendezésében készült Wild Tales (Eszeveszett mesék) című argentin- spanyol vígjátékkal, amely 2015-ben Oscar- jelölést kapott a legjobb idegennyelvű film kategóriában.

Csomafáy Ferenc