Régi listák, egy új helyszín Érmihályfalván

Régi listák, egy új helyszín Érmihályfalván
Bihar megye – Szokásos vasárnap reggeli arcát mutatta a választás napján Érmihályfalva. Az idő egészen tavaszias volt, a voksolás a megszokott ráérős tempóban kezdődött.

A választások állandó, már-már „megszokott” gondja Érmihályfalván, hogy a választási listán szereplő személyek száma nem egyezik a valóságban szavazásra jogosultak számával, bár történt némi módosulás, ami azt jelenti, hogy állítólag minden jogosult a listákon van. Számszerűen ez azt jelenti, hogy 9.331-en szerepelnek összesen az öt szavazókörzet (2340 + 1820 + 2167 + 847 + 2157) névsoraiban, miközben a legutóbbi népszámlálás adatai szerint a városnak mintegy 10.500 lakosa van. Valószerűtlen, hogy csupán ezer körüli lenne a kiskorúak száma…

Új helyen a 191-es

A szavazás lebonyolításának módját érintő változás, hogy a 191-es számú szavazókörzet, mely korábban a kultúrházban volt, de az állandó hétvégi rendezvények miatt pár alkalom óta a Polgármesteri Hivatal régi épületébe költözött, most ismét új helyszínt kapott. Ezt azzal indokolták, hogy a párhuzamosan zajló két szavazásnak nem tudtak volna elegendő helyet boztosítani, az új helyszín pedig a Zelk Zoltán Általános Iskola Suta (Voloseni)–féle házként közismert épülete lett. A szavazás(ok) az ilyen alkalmakkor megszokott ráérős tempóban kezdődtek.

Az első számadatok

Az első részletes adatokat az EU-parlamenti képviselőkre leadott szavazatokról délelőtt 10 és 11 óra között jegyeztük fel. Eszerint a fennebb említett helyszínen 110-en adták le szavazatukat, ami a hivatalos nyílvántartással számolva 4,7%; a Bank utcai körzetben 62-en (3,4%); a Dihenesi körzetben 84-en (3,8%); az Egészségügyi Központ körzetében 45-en (5,3%); a Kerekeskúti iskola körzetében 82-en (3,8%). A város összességét tekintve a leadott 383 szavazat 4,1%-os részvételt jelentett. A választási törvényről kiírt referendumon való részvétel valamivel elmaradt a fenti adatoktól.

Rencz Csaba