Régi dokumentációval is telekkönyveznek

Bihar megye – A Kataszteri Hivatal igazgatója Ghincea Minel elmondta: megyénkben nem kérnek új kataszteri felmérést, ha valaki telekkönyveztetni akarja a birtoklevelén szereplő, vagy vásárolt földet.

A fenti kijelentés azon a csütörtöki sajtótájékoztatón hangzott el, melyre hivatalos volt a Közjegyzői Kamara elnöke Garba Cornel és a Geodéták Bihar megyei rendjének elnöke Jamandi Dorel is.

Bihar megyében a birtoklevelek mintegy 80 százalékát (119.307 darabot) már kiadták, de a tulajdonosok túlynyomó többsége nem telekkönyveztette a visszkapott földet az új kataszteri rajzért  fizetendő túl magas költség miatt, de eladni sem tudta, mer a vevő sem tudta telekkönyveztetni, a közjegyzők nem készítettek hivatalos adásvételi szerződést.

Tavaly viszont egy Félix Fürdőn tartott szimpóziumon Kataszteri Hivatal vezetőségének  és a Közjegyzői Kamarának sikerült meggyőznie az Országos Kataszteri Hivatal elnökét, hogy megyénkben felesleges nagy költséggel újabb kataszteri felméréseket készíteni, hiszen az ókirálysági megyéktől eltérően itt még az osztrák-magyar monarchiából származó pontos felméréssel készített 1/2880-as léptékű rajzokon alapuló 120 éves telekkönyvek vannak, ami nem mondható el minden megyéről még Erdélyben sem. Tekintve, hogy a birtokleveleket is ezen rajzok alapján állították ki, az elnök nemrég egy rendelettel Románia szerte egyedül Bihar megyében megengedete a telekkönyvezést új kataszteri rajzok készítése nélkül is.

Albert Ferenc