Regemondó verseny Váradon

Akt.:
Regemondó verseny Váradon
A mondák és a regék világát elevenítették fel azok a harmadik osztályos diákok, akik részt vettek a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskolában megszervezett regemondó versenyen.

Amint Zahu Valéria tanítónőtől megtudtuk, már több éve itt zajlik a körzeti szakasz, ezt követi a megyei verseny, mely Belényesben lesz április elsején, az országos szakaszt pedig Marosvásárhelyen szervezik meg.

Erre a versenyre általában kevesebben jelentkeznek, mint a többire, tudtuk meg. Regét mondani ugyanis nem könnyű, a szöveg nehéz, sok a régies szó, kifejezés, számít a helytörténeti kapcsolódás is. Mégis, fontos a verseny, hiszen a gyerekekkel megszerettetheti a mondák és regék világát.

A gyerekek többek között Botondról szóló népmondát adtak elő, Mátyás és az okos paraszt történetét, a Maros és az Olt mitikus regéjét.

A teljesítményeket Zahu Valéria, Kun Ildikó és Rusz Csilla tanítónők értékelték. Az első helyezett Balogh Gergő lett, a Szacsvay Imre általános iskola tanulója, a második helyezést Forró Borbála érte el, szintén a Szacsvay iskolából, Hirka Dániel Emánuel, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum tanulója bizonyult a harmadik legjobbnak, Kiss Barna, a Szacsvay Imre iskola tanulója pedig dicséretet kapott. Az első három helyezett képviseli majd Nagyváradot és környékét a megyei szakaszon.

Neumann Andrea