Református Szeretethíd épül

Református Szeretethíd épül
Május 19-én, pénteken 13.30 órakor Nagyváradon, a Bémer téren tartják a Magyar Református Szeretetszolgálat által rendezett Szeretethíd Kárpát-medencei Önkéntes Napok nyitóünnepségét.

A témában a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházában tartott mai sajtótájékoztatón Vinczéné Pálfi Judit missziói előadótanácsos arról beszélt, hogy a KREK is bekapcsolódik a Magyar Református Szeretetszolgálat által az egész Kárpát-medence és az Egyesült Államok magyar reformátusságát, illetve a református testvérek szomszédságában élőket is érintő rendezvénybe. Az Apostolok cselekedeteiből a Saul megtéréséről szóló igeverseket idézte, azon meggyőződésének adva hangot: minden református atyafi azzal a gondolattal kellene ébredjen, hogy köszönetet mond az őt megtartó Istenének a kegyelemért, azt kérdezve tőle, mit cselekedjen annak a szeretetnek a jegyében, mellyel megajándékozott bennünket. Arra hívta fel a figyelmet: a május 19-i Szeretethíd-program és a május 20-i Egység Fesztivál szorosan összefonódik, ezért érezték azt fontosnak, hogy Váradon tartsák meg az előbbinek a központi nyitóünnepségét.

Erre május 19-én, pénteken 13.30 órától a Bémer téren kerül sor, mely összejövetelre nem csak Váradról, hanem a bihari és az érmelléki egyházmegyékből is várnak résztvevőket. Czvikker Katalinnak, a Színligeti Színház főigazgatójának jóindulatú támogatásának köszönhetően az intézmény lépcsőjén üdvözlőbeszédek hangzanak el világi és egyházi személyek részéről.

Énekszámmal szolgálnak a várad-réti Csillagocska Zeneóvoda legapróbb gyermekei, elhangzik Pál apostol Szeretethimnusza- melyet aztán kétnyelvű szórólapokon terjesztenek-, majd almát, a nagyváradi református gyülekezetek asszonyai által készített süteményeket és vizet osztanak önkéntesek: az említett nők, konfirmandusok, a Partiumi Keresztény Egyetemről, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumból és a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetből verbuvált diákok. Teszik ezt nem csupán az utcán, hanem elmennek intézményekbe, iskolákba, öregotthonokba, óvodákba is.

Pólók

A Váradról elszármazott Balogh Barnabás szervező, lelkipásztor kiemelve azt, hogy a diakónia tulajdonképpen egyidős a kereszténység megjelenésével, tehát több mint kétezer éves múltra tekint vissza, úgy fogalmazott: a templomtornyok jelképes pillérei a szeretethídnak, mely a történelem viszonytagságai, a szétszakítottság ellenére is megmaradt. Felidézte, hogy a Zsinati Ifjúsági Iroda, az SDG Református Diákmozgalom és a Szeretetszolgálati Iroda 2008 elején kezdett közös gondolkozásba arról, hogy milyen önkéntes programot szervezhetnének nyárra a református fiataloknak, mely ötletelésből aztán kinőtte magát az immár kilencedik alkalommal megrendezendő Szeretethíd-program, aminek idén fővédnökei Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke és Szilágyi Áron kétszeres olimpiai, világ és Európa-bajnok vívó.

Győri Judit projektkoordinátor szerint 200 településről 350 csoport regisztrált- a résztvevők feliratos pólót kapnak-, körülbelül 17 ezer személy. Olyan különlegesebb feladatok feladatok teljesítését vállalták, mint például Luther jótékonysági futás Szentendrén, elhanyagolt sírok rendbetétele Békésen, mesevetélkedő ovisoknak Görzsönyben vagy teavillamos működtetése Budapesten.

Ciucur Losonczi Antonius0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .