Református Szeretethíd épül

Református Szeretethíd épül
Május 19-én, pénteken 13.30 órakor Nagyváradon, a Bémer téren tartják a Magyar Református Szeretetszolgálat által rendezett Szeretethíd Kárpát-medencei Önkéntes Napok nyitóünnepségét.

A témában a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházában tartott mai sajtótájékoztatón Vinczéné Pálfi Judit missziói előadótanácsos arról beszélt, hogy a KREK is bekapcsolódik a Magyar Református Szeretetszolgálat által az egész Kárpát-medence és az Egyesült Államok magyar reformátusságát, illetve a református testvérek szomszédságában élőket is érintő rendezvénybe. Az Apostolok cselekedeteiből a Saul megtéréséről szóló igeverseket idézte, azon meggyőződésének adva hangot: minden református atyafi azzal a gondolattal kellene ébredjen, hogy köszönetet mond az őt megtartó Istenének a kegyelemért, azt kérdezve tőle, mit cselekedjen annak a szeretetnek a jegyében, mellyel megajándékozott bennünket. Arra hívta fel a figyelmet: a május 19-i Szeretethíd-program és a május 20-i Egység Fesztivál szorosan összefonódik, ezért érezték azt fontosnak, hogy Váradon tartsák meg az előbbinek a központi nyitóünnepségét.

Erre május 19-én, pénteken 13.30 órától a Bémer téren kerül sor, mely összejövetelre nem csak Váradról, hanem a bihari és az érmelléki egyházmegyékből is várnak résztvevőket. Czvikker Katalinnak, a Színligeti Színház főigazgatójának jóindulatú támogatásának köszönhetően az intézmény lépcsőjén üdvözlőbeszédek hangzanak el világi és egyházi személyek részéről.

Énekszámmal szolgálnak a várad-réti Csillagocska Zeneóvoda legapróbb gyermekei, elhangzik Pál apostol Szeretethimnusza- melyet aztán kétnyelvű szórólapokon terjesztenek-, majd almát, a nagyváradi református gyülekezetek asszonyai által készített süteményeket és vizet osztanak önkéntesek: az említett nők, konfirmandusok, a Partiumi Keresztény Egyetemről, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumból és a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetből verbuvált diákok. Teszik ezt nem csupán az utcán, hanem elmennek intézményekbe, iskolákba, öregotthonokba, óvodákba is.

Pólók

A Váradról elszármazott Balogh Barnabás szervező, lelkipásztor kiemelve azt, hogy a diakónia tulajdonképpen egyidős a kereszténység megjelenésével, tehát több mint kétezer éves múltra tekint vissza, úgy fogalmazott: a templomtornyok jelképes pillérei a szeretethídnak, mely a történelem viszonytagságai, a szétszakítottság ellenére is megmaradt. Felidézte, hogy a Zsinati Ifjúsági Iroda, az SDG Református Diákmozgalom és a Szeretetszolgálati Iroda 2008 elején kezdett közös gondolkozásba arról, hogy milyen önkéntes programot szervezhetnének nyárra a református fiataloknak, mely ötletelésből aztán kinőtte magát az immár kilencedik alkalommal megrendezendő Szeretethíd-program, aminek idén fővédnökei Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke és Szilágyi Áron kétszeres olimpiai, világ és Európa-bajnok vívó.

Győri Judit projektkoordinátor szerint 200 településről 350 csoport regisztrált- a résztvevők feliratos pólót kapnak-, körülbelül 17 ezer személy. Olyan különlegesebb feladatok feladatok teljesítését vállalták, mint például Luther jótékonysági futás Szentendrén, elhanyagolt sírok rendbetétele Békésen, mesevetélkedő ovisoknak Görzsönyben vagy teavillamos működtetése Budapesten.

Ciucur Losonczi Antonius