Református kórház projektek

Nagyvárad- Szerda este a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) a tervezett református kórházról szervezett konferenciát a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében.

Különböző területek romániai és magyarországi szakemberei vettek részt és ismertették szakmai, illetve személyes véleményeiket, álláspontjaikat a KREK által szervezett szerda esti konferencián. A felszólalók alapítványi működési formát és regionális térség ellátási szerepkört javasoltak a tervezett református kórháznak, melyet nagy valószínűséggel Biharpüspökiben, a Real bevásárlóközpont közelében fognak felépíteni. Az A változat szerint II m kategóriás, a szív- és érrendszeri betegségek szakkórházaként működne, 7058 négyzetméteren, 140 finanszírozott összágy kapacitással. Ebben az esetben a befektetés 47,7 millió lejbe kerülne, az egy üzleti évre vonatkozó megtermelt nyereség pedig körülbelül 1 millió lej volna, vagyis az árbevétel arányos nyereség 6,5 százalékos lenne. A B variáns szerint II m kategóriás, a mozgásszervi betegségek szakkórházaként működne az intézmény, 7524 négyzetméteren, 180 finanszírozott összágy kapacitással. A beruházás 45,9 millió lejt igényelne, az egy üzleti évre vonatkozó megtermelt nyereség pedig 1,2 millió lej volna, vagyis az árbevétel arányos nyereség 7,5 százalékos lenne.

Ami a pénzügyi forráslehetőséget illeti: arra már nincs lehetőség, hogy az Európiai Unió mostani költségvetéséből alaphoz jussanak, viszont a következő, 2014-2020 közötti büdzsében feltehetően megjelennek majd célösszegek. Ugyanakkor megoldást jelenthetnek a PPP-konstrukciók is.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,