ERDON Országos hírek

2012.03.11. 10:57

Áttörés az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatási folyamatában

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és Markó Attila államtitkár sorozatos közbenjárására, közel egy éves szünet után, március 7-én ismét összeült az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásáért felelős országos bizottság.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és Markó Attila államtitkár sorozatos közbenjárására, közel egy éves szünet után, március 7-én ismét összeült az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásáért felelős országos bizottság. „Nem tudom elfogadni, hogy olyan ritkák lettek az ülések, hogy a jogos igénylők egy idő után kénytelenek beperelni a bizottságot” – mondta az ülésen Markó Attila. „Nekünk az a kötelességünk, hogy választ adjunk ezekre a kérésekre, és nem az, hogy a végtelenségig halogassuk a döntést. Én magam nem vagyok hajlandó a bíróság előtt azért felelni, mert ezt a bizottságot nem hívják össze. A visszaszolgáltatási folyamatot nem akadályozhatja az ellenem irányuló bírósági eljárás sem.” Az ülésen több mint 30, a magyar egyházak által visszaigényelt ingatlan esetében született pozitív döntés Brassó, Szatmár, Bihar, Maros, Fehér, Kolozs, Szilágy és Szeben megyékben. A visszaszolgáltatott ingatlanok között olyan kiemelkedő jelentőséggel bíró épületek is szerepelnek, mint Nagyváradon az egykori Pénzügyi Palota, amely sajnos a visszaszolgáltatási folyamat halogatásából kifolyólag rendkívül elhanyagolt állapotba került, vagy Marosvásárhelyen a Maros művészegyüttesnek és más intézményeknek székházául szolgáló műemléképületek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!