Referendumot kezdeményeznek

Referendumot kezdeményeznek
Nagyvárad- Csütörtök délelőtt az RMDSZ Sas-palotabeli székházában sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő. Az egyik téma egy megyei referendum kezdeményezése volt a régiósításról.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Szabó Ödön parlamenti képviselő hangsúlyozta: a kezdeményezést nem akarja kisajátítani magának az RMDSZ, ezért azt javasolja, hogy valamennyi, parlamenti képviselettel rendelkező Bihar megyei párt, melynek vezetői az év elején aláírták a régiósításról szóló Nagyváradi Nyilatkozatot, közösen indítványozza ezt. Három kérdést tennék fel, melyekre igennel vagy nemmel lehetne felelni: a szavazópolgár egyetért-e azzal, hogy a helyi és megyei feladatköröket ne központosítsák; azzal, hogy a jelenlegi nyolc fejlesztési régiót újragondolják, átszervezzék 2-4 megyét tömörítő gazdasági fejlesztési régiókká, illetve azzal, hogy Bihar, Szatmár és Szilágy megyék közös fejlesztési régiót alkossanak? Amennyiben összegyűlnének a szükséges aláírások (a szavazati joggal rendelkező lakosok legalább 5 százaléka kézjegyét kell adja), a Bihar Megyei Tanács határozatot bocsátana ki a referendum lebonyolításáról, az erre kijelölt nap pedig december 8. lenne- magyarázta a politikus, aki szerint ennek megszervezése nem terhelné meg túlzottan a megyei önkormányzat költségvetését.

A honatya arra is felhívta a figyelmet: országos szinten egyedülálló módon néhány évvel ezelőtt Bihar megye együttműködési megállapodást kötött Szatmár és Szilágy megyékkel, a parlamentben pedig egyedül az RMDSZ-nek van iktatva a régiósításra és a decentralizációra vonatkozó törvény-előterjesztése.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,