Referendum Váradon: még elmeszelhetik

Referendum Váradon: még elmeszelhetik
Az utolsó utáni eséllyel is megpróbál élni a PSD a Várad és Szentmárton egyesüléséről szóló váradi referendum megakadályozására. Egy szintet máris teljesítettek ezen akcióik során.

Továbbította csütörtökön az ombudsman, azaz a PSD által hivatalba segített Victor Ciorbea az alkotmánybíróságra a PSD Váraddal kapcsolatos beadványát. Mint arról már részletesen írtunk, a PNL-s Ilie Bolojan polgármester harmadszor is népszavaztatni akar arról, hogy a megyeszékhelyhez csatolják Váradszentmártont (utóbbi helyen a referendum már elsőre érvényes volt, és ott nem is akarnak ismét szavaztatni). Úgy tűnt, hogy a törvényesség határát súroló újabb váradi referendum bukhat, mivel – az érvényességi küszöbérték elérését bebiztosítandó – Bolojanék a június 5-i önkormányzati választással egybekötve ráadásul ugyanazon logisztikát felhasználva szavaztatnának, emiatt a szakhatóságoktól egymásnak ellentmondó véleményezést kaptak.

Ők döntenek

Azonban a polgármesterék végül egyenesen a kormánynál érték el, hogy az sürgősségi rendeletben módosítsa a vonatkozó törvényt, lehetővé téve a két voksolás egyszerre tartását. A PSD, amely Bolojanék ellenlábasa már akkor jelezte, hogy megtámadja a döntést – és e párt pedig a saját központi vezetésénél érte el, hogy így is tegyenek. Liviu Dragnea pártvezér az ő emberüknél, Victor Ciorbea ombudsmannál élt óvással, az utóbbi pedig tegnap azt tudatta, hogy már át is küldte ezt a beadványt az alkotmánybíróságra. A taláros testület május 26-ra tűzte ki a döntéshozatalt a váradi referendum ügyében. Ez gyakorlatilag egy utolsó utáni – bár csekély – esélyt jelent arra, hogy elmeszelhetik a június 5-i népszavazást Szentmárton bekebelézéről.

Szeghalmi Örs