Referendum: van esélye, hogy fuzionálunk

Referendum: van esélye, hogy fuzionálunk
Bukik az egész, ha a kettő közül akár csak az egyik településen nem lesz meg az érvényességi küszöb: a Várad és Szentmárton összeolvadásáról szóló, most vasárnapi népszavazás előtt kampányzárót tartott a két polgármester. Szerintük van esély, hogy meglesz.

Büntetőjogi ügyekkel is kampányolnak a finisben a Várad és Szentmárton összeolvadását ellenzők: az utóbbi település vezetőjének gyanús ügyeit is felidézik a forgalomba került, névtelenül terjesztett szórólapokon. Mint ismeretes, a fúzióról szóló referendum most vasárnap lesz, és a politikai erők közül aktívan főleg a PSD lép fel a PNL-s Bolojantól származó ötlet ellen. (A magyarságot egyes szervezetei és képviselői arra kérték, vagy maradjon távol ettől a voksolástól, vagy szavazzon nemmel, mivel az összeolvadás nyomán tovább csökkenne a váradi magyarság részaránya.)

Kampány a részvételért

Csütörtökön a váradi városházán záró tájékoztatót tartott Ilie Bolojan nagyváradi, valamint Lucian Popus szentmártoni polgármester. Elmondták, hogy rendhagyó kampány volt ez, mivel nincs feltüzelve a média sem, a pártok sem vettek részt, nem politikai jellegű az egész. És épp amiatt, hogy atipikus, a 10-én esedékes voksolás eredményét is nehéz felbecsülni. Bolojan jelezte: „Váradon főleg a részvételért kellett kampányolni, Szentmártonban pedig az igenlő voksokért”. Popus szerint „Nálunk voltak olyanok, akik nagy hangon érkeztek a fórumainkra, a fúzió ellen lépve fel, de végül támogatókként távoztak”. Bolojan jelezte, hogy ezekben a napokban mindkét településen szórólapokat visznek ki a lakosoknak, ezzel zárják a kampányt. Ugyanakkor megjelentek az ellentábor szórólapjai is, igaz, ezeken nem szerepel, ki küldi a negatív üzenetet. Bemutatott egy ilyet a két polgármester is. A színes, jó minőségű nyomtatványon gunyoros rajzokon ábrázolják a két település-vezetőt, és Szentmárton halálát emlegetik, valamint azt, hogy az ígéretek ellenére igenis nőni fognak a szentmártoniak adói és illetékei, ha Várad részévé válik a település. Emellett tételesen említik Lucian Popus gyanús ügyeit, olyan megfogalmazásban, mintha ő maga vallana ezekről: „2004-ben telkekkel üzleteltem, jól ment, 2007-ben a katonai lőszerraktárat adtam el, jól ment, 2009-ben a strandokat is, jól ment. Amióta beütött a válság, egyáltalán nem megy jól! Nincs már mit eladnom! De találtam megoldást: most egészben adom el Szentmártont.” Minderre a tájékoztatón reagált is Popus, ám csak ennyivel: „Én egyik ügyben sem kerültem bíróság elé, még eljárás sem indult ellenem”. A szórólapokon az is szerepel egyébként, hogy Bolojan azt ígéri Popusnak, megmenti a hatóságoktól, ha az utóbbi úgymond átadja neki a települést.

Mi van, ha nem?

Az egy hónappal ezelőtt készült közvélemény-kutatáshoz képest a mostani adatok egyébként azt mutatják, van esély arra, hogy a népszavazás elérje az érvényességi küszöböt. A voksolás csak akkor érvényes, ha mindkét településen legalább a jogosultak 30%-a szavaz. Ha bármelyik érintett településen ez nem lesz meg, bukik ez a referendum. (És persze akkor is, ha a nemleges voksok győznek, bár ennek kisebb az esélye, inkább a részvétel feltornászásáért hajtanak most az érdekeltek.) Bolojan kérdésre válaszolva jelezte: például Váradon általában a jogosultak 50–60%-a szokott elmenni egy-egy voksolásra, ami 90–100.000 embert jelent. Hogy most is így lesz-e, kérdéses, mivel ez másfajta szavazás.
Az elöljáró régebben még azt hangoztatta, hogy ha a mostani referendum elbukik, akkor „évekre jegelni kell a fúzió ügyét”. Tegnap azonban már nem akart érdemben válaszolni arra a kérdésre, mi lesz, ha nem érik el az érvényességi küszöbértéket. „Azt meglátjuk majd akkor. Nem jó erre most választ adni” – mondta.

Hamar meglehet

A váradi polgármester referendum-szervezéssel megbízott beosztottjai egy nappal előbb még szinte hüledezve válaszoltak arra a kérdésre, hogy hétfőn tudatnak-e népszavazási eredményt a közvéleménnyel. Úgy fogalmaztak, hogy „nagyon sok dolgunk lesz, úgyhogy hétfőn semmiképp nem tudunk tájékoztatni, de kedden biztosan”. Ehhez képest maga Bolojan tegnap ezt mondta. „Ez a voksolás ilyen szempontból viszonylag egyszerű, hiszen kevés szavazólap van. Úgyhogy a vasárnap 23 órai urnazárás után egy órával, de maximum kettővel hozzánk már befutnak majd a fő adatok. Persze ezek nem lesznek véglegesek, de annyit látni fogunk belőlük, hogy megvan-e az érvényesség, és ha igen, akkor az igenek vagy a nemek győztek-e. Ha bármelyik településen nincs meg a 30%-os részvétel, kész, nincs mire várnunk onnantól, ha viszont mindkét helyen megvan, akkor van. Tehát a hétfői nap legelső órájában már világos lesz, hogy bukott-e az ügy vagy sem. Utána mi is találkozhatunk önökkel, az újságírókkal.”

Szeghalmi Örs