Referendum és helyhatósági választás egyszerre

Ilie Bolojan polgármester
Ilie Bolojan polgármester
Nem tudni, mi jöhet még közbe, tehát most már biztosnak tűnik, hogy június 5-én Nagyváradon nem csak helyhatósági választást, hanem referendumot is tartanak.

A helyhatósági választásokat, valamint a Nagyvárad és Szentmárton fúziójáról szóló (immár harmadik) referendumot egyidőben fogják megszervezni, jelentette be Ilie Bolojan, a város polgármestere, aki kifejtette, hogy ezzel pénzt is spórol az önkormányzat, mert csak a referendum szavazólapjai kinyomtatásának a költségét kell vállalja, semmilyen más kiadása nem lesz. Legutóbb, mint Bolojan elmondta, a referendum megszervezésére mintegy 112 ezer lejt költöttek, most ez a költség mintegy tízszeresen fog csökkenni, és körülbelül 10 ezer lejbe kerül majd a szavazólapok kinyomtatása. Kifejtette, hogy az önkormányzati választásokon átlagban 85–90 ezer váradi szokott részt venni, míg ahhoz, hogy a referendum érvényes legyen, a szavazópolgároknak minimum harminc százaléka kell részt vegyen, ami Nagyvárad esetében mintegy 56.500 személyt jelent.

Felhívás

Ilie Bolojan felhívást intézett mindazokhoz, a polgármester-, helyi- és megyei tanácsjelöltekhez, akik Nagyváradon indulnak a választásokon, hogy buzdítsák szavazásra a polgárokat, mert, mint kifejtette, ellentmondás van aközött, ha valaki a polgárok szavazatát kéri ahhoz, hogy ő mandátumot szerezzen, de otthonmaradásra biztatná a polgárokat a referendum ügyében. Azt is kérte a jelöltektől, hogy igen szavazatra buzdítsák a polgárokat, illetve érveket sorakoztassanak fel azok, akik szerint a polgároknak nemmel kellene szavazniuk. Bolojan kifejtette: ahhoz, hogy Nagyvárad tartani tudja az országos gazdasági növekedési ritmust, az ipar mellett más gazdaságélénkítő szektort is mozgósítania kell, és ez a szektor a turizmus lehet. Leszögezte, hogy neki semmiféle anyagi érdeke nem fűződik Nagyvárad és Szentmárton egyesüléséhez, ezért be is perli azokat, akik ilyesmit állítottak róla. Az újságírók többszöri érdeklődésére sem árulta el, hogy konkrétan kiket fog beperelni. Arra a kérdésre: a szentmártoni referendum eredménye meddig érvényes, Ilie Bolojan azt mondta, hogy nincs határidő erre, ott született egy érvényes eredmény, tehát ott nem kell megismételni a szavazást.

Lebonyolítás

Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva Ilie Bolojan a szavazás lebonyolításának módjáról is szót ejtett. Elmondta, hogy az önkormányzati választás és a referendum ugyanazokban a választási körzetekben, ugyanazokban a szavazófülkékben fog lezajlani. A polgár belép a szavazókörzetbe és eldönti, hogy csak a helyhatósági választáson, csak a referendumon, vagy mindkét választáson részt kíván venni. Az önkormányzati választás és a referendum névjegyzékét külön listán fogják vezetni, és nem fog előfordulni az, mondta Bolojan, hogy a választópolgárok nevei az ő tudtuk nélkül egyik listáról mintegy átvándoroljanak a másik listára. Bolojan kifejtette, hogy ilyesmire azért sem kerülhet sor, mert a szavazókörzetekben az összes pártnak a képviselője jelen lesz, akik ellenőrzik egymást, illetve azért sem, mert Nagyváradon tudomása szerint soha semmikor nem voltak problémák a szavazás lebonyolításával.

Pap István