Referendum az egyetemen

Akt.:
Viszonylag kevés az esélye annak, hogy a Nagyváradi Egyetem által szervezett hétfői referendum érvényes legyen, tudtuk meg dr. Ştefan Herchi egyetemi előadótanártól, a választási bizottság vezetőjétől.

Délután három órakor ugyanis, egy órával az eredetileg meghirdetett zárás előtt még 120 szavazat hiányzott a szükséges 50% plusz egy teljesítéséhez. Addig az időpontig 430-an szavaztak. A bizottság elnöke azt fontolgatta, hogy meghosszabbíttatja egy órával a programot. A szavazáson egyébként a meghatározatlan időre szóló szerződéssel rendelkező tanügyi alkalmazottak vehettek részt, valamint azok az egyetemisták, akik tagjai az egyetemi szenátusnak, illetve az egyetemi tanácsoknak.
A referendumot a rektorválasztás módozatának eldöntéséért szervezték, egy áprilisi miniszteri rendelet alapján. A szavazók arról kellett döntsenek, hogy vizsga alapján, vagy választások nyomán dőljön el, ki legyen az egyetem rektora. Csupán jövő júniusban lesz rektorválasztás, azonban úgy gondolták, hogy idejében szervezik meg, ugyanis előfordulhat, hogy a referendumot meg kell ismételni, és leghamarabb fél évvel a referendum eredményét követően szervezhetik meg a választásokat.
Legutóbb 2011 nyarán volt ilyen referendum, akkor a résztvevők 88,4%-a a választás mellett döntött.

Címkék: ,