Reakció a színházi akcióra

Reakció a színházi akcióra
A Regina Maria színház mintegy 20 alkalmazottja demonstrált szerda este, egy előadást megelőzően. Azt követelik, hogy a Megyei Tanács növelje a béreiket a Filharmóniánál dolgozók szintjére.

A filharmóniánál 6000 lejes bérek is vannak, a színháznál 4000 körüli a fizetés. A tiltakozók beadványt juttattak el a Megyei Tanácshoz, és jelezték: 15-ig várnak válaszra, ha az nem érkezik, bírósághoz fordulnak.

A reakció már csütörtökön megérkezett, igaz, azt a sajtónak küldték ki, és Adrian Simon, a Megyei Tanács szóvivője írta alá. Ebben azt írja, hogy már februárban 50%-kal nőttek a Filharmónia mellett a Regina Maria és a Szigligeti társulatok alkalmazottainak bérei is, ami a művészeket illeti, és 20%-kal a személyzeté. A Regina Maria alkalmazottai a bérek kiegyenlítését kérik, ám Simon jelzi: a hivatkozott 2016/20-as számú kormányrendelet nem általános kiegyenlítést ír elő, hanem esetenként mérlegelendőt. Most a Regina Maria színészi alapbére 3579 lej, a filharmóniánál egy zenészé 3620. Azaz a különbség 1,1%-os. Ugyanakkor igaz, hogy a karmesterek és koncertmesterek 4200–6000 lejes bért kapnak, de eddig ezek vezetői beosztásnak számítottak, ezért van így. Ugyanakkor – teszi hozzá Simon – a filharmóniánál a személyzet aránya 20%, a Regina Mariánál 43%, és ezen beosztások betöltői az átlag alatt keresnek, a színészek nem. Azt is hozzáteszi: a bértörvényt is a színház menedzserének kell betartania, igaz „a finanszírozó Megyei Tanács költségvetési lehetőségeinek függvényében”. Végül azt jelzi: reményei szerint az új bértörvény oldja meg a különbségeket.

Szeghalmi Örs