Reagált a Megyei Tanács a liberálisok vádjaira

Akt.:
Adrian Simon szóvivő
Adrian Simon szóvivő
Adrian Simon szóvivő aláírásával sajtóközleményt adott ki a Bihar Megyei Tanács válaszreakcióként arra a sajtótájékoztatóra, amit Ilie Bolojan polgármester tartott a PNL székházában.

Adrian Simon szóvivő aláírásával sajtóközleményt adott ki a Bihar Megyei Tanács válaszreakcióként arra a sajtótájékoztatóra, amit Ilie Bolojan, a PNL megyei elnöke tartott két másik párttársával közösen a liberálisok székházában, múlt pénteken. Ebben az olvasható, hogy a polgármester valótlanságot állított, és az általa közölt információkat cáfolják a kompetens intézmények hivatalos dokumentumai. Elsősorban szó sincs tényféltárásról, mivel a megyei önkormányzat átláthatóan működik, melynek bizonyítéka, hogy az állami számvevőszéknek úgy a jelentését, mint a határozatát teljes egészében (vagyis 66 oldalnyi anyagot) 2018. július 23-án elküldte a megyei tanácsosoknak. Összehasonlításképpen pedig, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal igyekezett csökkenteni ugyanazon ellenőrző intézmény legutóbbi, a Helyi Tanács által 2018. június 5-én elfogadott raportjának a hatását, és csupán egy rövid szintézisét prezentálta ennek, táblázatokkal, 13 oldalban. A helyi tanácsosok tehát nem kapták meg teljes egészében a vonatkozó jelentést és a határozatot.

A sajtóközlemény egy összehasonlító táblázatot is közöl, mely azt tartalmazza, hogy az állami számvevőszék míg a váradi önkormányzatnál 56 eltérést állapított meg 32 millió lej értékben, a megtérítendő kár összege pedig 533 ezer lej, addig a Megyei Tanács esetében csupán 30 eltérést konstatált 18,3 millió lej értékben, a megtérítendő kár pedig 179,6 ezer lej.

Igazgatóságok

A Megyei Tanács (MT) vezetése szerint az adatok, illetve az a mód, hogy a helyi tanácsosok csak részleges információkhoz jutottak az ÁSZ jelentésével kapcsolatban, míg a megyei tanácsosok számára az egész dokumentum rendelkezésre lett bocsátva, azt támasztják alá, hogy jobb lett volna, ha Ilie Bolojan hallgat, mert a felvázolt helyzet egyáltalán nem kedvező számára.

A kommüniké arra is kitér, hogy az ominózus sajtótájékoztatón elhangzott, miszerint az ÁSZ 2018.07.11/20-i jelentése 2,5 millió lej kárt állapított meg, melyet a megyei önkormányzatnak alárendelt két igazgatóság – a DSC és a DDIP – okozott. Az MT közleménye szerint viszont ez valótlan állítás, mivel a DSC esetében jelzett összeg ennek egész költségvetésére vonatkozik, beleértve a béreket, a javakat és a szolgáltatásokat is. Ennél az igazgatóságnál a jelentés 5 ezer lej értékben állapít meg pénzügyi eltéréseket a 900 ezer lejből, ami allokálva lett a pénzügyi fejezetnek, vagyis az eltérés 0,55 százaléknyi, és ennek a pénzben kifejezett értékének a visszaszerzése folyamatban van. És a másik igazgatóság esetében is szinte hasonló a helyzet, illetve ugyanakkor az ÁSZ 2019. január 31-ét jelölte ki megfelelési céldátumként.

A sajtóközlemény a továbbiakban azt taglalja, hogy a közhasznú események támogatását illetően lényegi eltérés mutatkozik a helyi és a megyei önkormányzat koncepcióját illetően. A Megyei Tanács nyilvános felhívásokkal él, pontos dátumokkal és határidőkkel, míg a váradi önkormányzat a saját egyesületeit használja a projektjei megvalósítására, mint például az APTOR, melyeknek nincs saját szabályzatuk és finanszírozási útmutatójuk, így ebben a kontextusban Ilie Bolojan kijelentései minimum furcsák. A Megyei Tanács szerint emellett bizarr az is, hogy a polgármester arról beszél, hogy a pályázatok nyertesei a megyénél a vezetés klientúrájához tartoznak, miközben Váradon a tenderek kedvezményezettjei és kivitelezői a PNL tagjai vagy szimpatizánsai.

Végül a Megyei Tanács jelzi: nem kíván politikai polémiát folytatni a témában, inkább arra kéri a PNL megyei elnökét: legyen decensebb a kommunikációjában, tájékoztasson korrektül, és néha gondoljon arra a közmondásra, hogy „ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna”.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , , ,