Reagálások a tanügyminiszter lemondására

Valentin Popa
Valentin Popa
Több vezető politikus is kommentálta Valentin Popa azon döntését, hogy lemond tanügyminiszteri tisztségéről, mert nem hajlandó hozzájárulni az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek által kifogásolt, románnyelv-oktatásra vonatkozó augusztusi rendelet visszavonásához.

Raluca Turcan, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselőházi frakvióvezetője szerint Valentin Popa gesztusát nem a becsület, hanem a tehetetlenség és a hozzá nem értés vezérelte. Turcan szerint Popa ‘szomorú örökséget’ hagy maga után, mert a megbízatása alatt kiadott tankönyvek hibásak, drágák és fölöslegesek, és nagy hagyománnyal rendelkező egyetemeket költségvetés-csökkentéssel ‘büntettek’, miután a rektorok nyílt levélben támogatták az előző tárcavezetőt.

‘Valentin Popa utódjának súlyos örökséget kell átvennie, és egy sor konkrét intézkedést kell majd meghoznia, hogy látható előrelépés történjen a romániai oktatási rendszerben’ – jelentette ki a liberális párti képviselő.

Turcan szerint az a – csütörtökön sürgősségi kormányrendelettel visszavont – tanügyminiszteri rendelet, hogy a kisebbségi tannyelvű elemi osztályokban román szaktanár tanítsa a román nyelvet, Popa önkényes döntése nyomán született, és gyermekek, szülők ezreinek érdekeit hagyta figyelmen kívül.

Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke ezzel szemben úgy vélte, hogy az RMDSZ ‘kifejezett kérésére’ menesztette Popát a Szociáldemokrata Párt elnöke.

“Dragnea eladja az ország kincseit, kereskedik a román nyelvvel, és mi még egységes ellenzékről álmodozunk? Abban a pillanatban, hogy Kelemen Hunor megharagudott egy rendelet miatt, ami a román állam hivatalos nyelvének használatát írta elő a nemzeti kisebbségi osztályokban, Dragnea sietett kiengesztelni őt. Odaparancsolta a tanügyminisztert és azonnal menesztette tisztségéből. Kidobta a kormányból, mint egy rossz fogat, az RMDSZ kifejezett kérésére’ – fogalmazott a PMP elnöke a Facebook-bejegyzésében.

Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke úgy nyilatkozott az ügy kapcsán, hogy miután beszélt Kelemen Hunorral, megértette az érdekvédelmi szervezet felháborodását a tanügyminiszter augusztusi rendeletével kapcsolatban.

‘Beszéltem a kérdésről Kelemen úrral, az RMDSZ elnökével, és megértem a kifogásaikat. Azt hiszem, az a normális, ha Romániában minden gyermeknek a lehető legjobb tanulási feltételeket tudjuk biztosítani, függetlenül attól, hogy kisebbségekhez tartoznak-e. Ugyanakkor meg kell adnunk számukra a lehetőséget, hogy megismerjék Románia történelmét, a román nyelvet, mindent, amit a tanterv előír, ugyanúgy, mint a többieknek’ – mondta Tăriceanu.

Valentin Popa csütörtökön mondott le tanügyminiszteri tisztségéről, lemondólevelét a kormány iktatta. Popa korábban közölte: azért mond le az oktatási tárca éléről, mert nem ért egyet az RMDSZ azon követelésével, hogy módosítsák a kisebbségi tannyelvű elemi osztályokban zajló románnyelv-oktatásra vonatkozó rendeletét.

‘Az a véleményem, hogy nem lehet alku tárgya sem a román nyelv, se Románia. A román nyelv oktatása terén nem lehetnek monopolhelyzetben a kisebbségi nyelveken oktató tanítók. Az RMDSZ követelése inkább politikai célokat tart szem előtt, és nem a tanárokra vagy a tanulókra koncentrál. Romániában minden gyermeknek ismernie kell a román nyelvet, hogy esélye legyen Romániában élni és itt dolgozni. 28 év alatt senki nem hozott semmiféle intézkedést annak érdekében, hogy ezek a gyerekek jobban megtanuljanak románul. És most íme, az első ilyen jellegű kísérletnél azonnal követelik annak visszavonását’ – mondta Popa.

A tisztségétől megváló tanügyminiszter felidézte, hogy az iskolai évnyitó alkalmával megpróbált Hargita megyében románul társalogni az ötödikes, hatodikos diákokkal, sikertelenül. ‘Még arra sem válaszoltak, amikor távozásomkor azt mondtam, hogy viszontlátásra, csak miután lefordították nekik, akkor a tanárnő után elismételték a köszönést’ – mondta Popa, aki szerint az említett tanulók romántudása ‘nullához közelít’.

Mivel a sürgősségi kormányrendeleteket a parlamentnek is el kell fogadnia, Valentin Popa azt javasolta a törvényhozóknak, hogy ‘látogassanak el ilyen osztályokba és győződjenek meg a tanulók romántudásának színvonaláról’, mielőtt megszavaznák a kisebbségi elemi osztályokban történő románoktatásra vonatkozó augusztusi rendelet módosítását.

www.agerpres.ro