Razvan Ioan Dinca lett a Bukaresti Nemzeti Opera igazgatója

Razvan Ioan Dinca lett a Bukaresti Nemzeti Opera igazgatója
A november elején Pro Cultura Hungarica-díjjal kitüntetett Razvan Ioan Dinca lett a Bukaresti Nemzeti Opera igazgatója – közölte a kedden a Mediafax román hírügynökség.

 

A 38 éves Dinca 2006 óta a bukaresti Ion Dacian Nemzeti Operettszínház igazgatói tisztségét tölti be, jelenleg még ideiglenes igazgató. Az általa vezetett intézménynek számos együttműködése volt a Budapesti Operettszínházzal, aminek nyomán több nagysikerű közös produkciót vitt színre a román és a magyar színház.

Ennek a szoros együttműködésnek az elismeréseként kapta meg november elején Dinca a Pro Cultura Hungarica-díjat. A kitüntetés a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetésében és terjesztésében, valamint a magyar nemzet és más nemzetek művelődési kapcsolatainak gazdagításában elévülhetetlen érdemeket szerzett külföldi állampolgárok részére adományozható.

A bukaresti opera igazgatói tisztsége azt követően üresedett meg, hogy lejárt Catalin Ionescu-Arbore megbízása. A posztra versenyvizsgát hirdettek, amelyet Arbore és Dinca, valamint egy harmadik személy is megpályázott. Hármójuk közül Dinca kapta a legjobb minősítést.

A román kulturális miniszternek kell közölnie, hogy Dinca mikortól foglalhatja el az igazgatói tisztséget.