Rázós ügy: Elektrosokkolták a heréiket?

Nagyvárad – Két fiatalember túlkapással vádolja a nagyváradi rendőrség vezetőit, Ioan Lenghelt és helyettesét, Adrian Bucurt, valamint az ő parancsukra fellépő kommandósokat. A hatóság másképp emlékszik a történtekre.

C. B. B. és annak francia-román kettős állampolgárságú barátja, E. O. egy Sas-passzázsbeli klubban szórakozott pénteken éjszaka, s elmondásuk szerint a két rendőri vezető beléjük kötött, mert nevettek. Igazoltatták őket, de nem voltak náluk iratok, ezért azt javasolták a hatóságiaknak, ellenőrizzék a bediktált adataikat adóvevőn. Erre Bucur állítólag hívta a kommandósokat, akik nem éppen barátságos módszerekkel a rendőrautóba tuszkolták a fiatalembereket, s a kapitányságra vitték őket. Volt földre fektetés, rugdosás, gumibothasználat és megbilincselés. Útközben pedig állítólag elektrosokkolták is a fiúkat, mégpedig a heréiken, majd megfenyegették őket, ha látletet mernek csináltatni. Ez a fiatalemberek verziója. Adrian Bucur másképp emlékszik.

Megkeresésünkre nagyvárad helyettes rendőrfőnöke azt nyilatkozta: a két fiatalember, akik közül az egyik ellen verekedés miatt már folyt eljárás, szemtelenkedett és „erősködött” a rendőrökkel, provokálta őket, megtagadta az iratai felmutatását. Az agresszív magatartásuk miatt volt szükség a kommandósokra, akik csak a dolgukat végezték. Bucur elismerte, lehetnek nyomai a fiúkon az előállításnak, hisz erőbevetéssel sikerült csak csuklójukra kattintani a bilincset, de bántani szándékosan senki nem bántotta egyiket sem.

Zámbó Sipos Mónika