Rangos vendég az RMDSZ gyűlésen

Rangos vendég az RMDSZ gyűlésen
Nagyvárad – Szombat délelőtt az Ady Endre Kulturális Központban ülésezett az RMDSZ Váradi Körzeti Egyeztető Tanácsa. Egy adott pillanatban “betoppant” Kósa Lajos debreceni polgármester, a Fidesz alelnöke.

“Az akció, amelynek keretében itt vagyok az az, hogy szeretnénk Nagyváraddal közösen 2010-ben vízilabda Európa-bajnokságot szervezni. Az a helyzet, hogy a vízilabda EB-k történetében még sohasem rendezett két város közösen ilyen versenyt. Ami ennél is furcsább, hogy próbáltunk utánna nézni annak, hogy nemzetközi szinten Debrecen és Nagyvárad közösen letette-e valaha valamilyen rendezvény kapcsán a névjegyét, és erre sem találtunk példát. Úgyhogy arra gondoltunk, hogy itt az ideje, hogy valamit csináljunk. Február 25-ig kell beadni a közös kandidációs pályázatot, és mindenképpen szerettünk volna egy közös képet betenni a polgármester úrral. Tegnap este sikerült mozgósítani, és ma délelőtt találkoztunk. Hoztunk egy magyar meg egy debreceni zászlót, az európai uniós zászlót kivettük a helyéről, és elkészítettük a fotókat. Azt konkrétan nem tudom, hogy mikor volt utoljára váradi tanácsteremben debreceni és magyar zászló így együtt, de a fényképeket majd elküldjük a pályázatban. Egyébként szeretném mindenkinek megköszönni a támogatást a közös akcióhoz, mert természetesen egy csomó nehézség adódik. Akiket meg kell verni közösen, az Moszkva, Palermo és Athén. Ez a mezőny, de szerintem lehet, hogy sikerülni fog, majd meglátjuk.
Kulturális együttműködés
Az az igazság, hogy nem akartam úgy elmenni, hogy ne köszönjek be a kollegáknak, csak ezért vagyok itt és semmi másért. Úgyhogy nagyon jó tanácskozást kivánok mindenkinek. Én megyek is tovább, mert ma délután el kell mennem még Párizsba, ahol szintén részben közös ügyeinkben járok. Debrecen a MODEM művészeti központtal belevágott egy kulturális fejlesztési útba, és azt szeretnénk elérni, hogy ha valami jó anyag érkezik Debrecenbe, akkor az el tudjon jutni Nagyváradra is, és viceversa. Rengeteg látogatónk volt már Váradról a Da Vinci kiállításon, de el mondhatom, hogy a Van Gogh-ra is nagyon sokan jönnek. Szeretnénk az együttműködést valahogy kiteljesíteni, ha már ilyen könnyen át lehet menni a határon. Úgyhogy mindenkinek kivánok nagyon jó tanácskozást, sok sikert, remélem eredményes lesz a megbeszélés. Udvariasságból mindenképpen be akartam köszönni, hogy ne menjek el úgy, hogy ne mondjak egy Isten hozzátok, közben meg másnap megjelenik, hogy itt volt a debreceni polgármester, kitüzte a román városházára a magyar zászlót, s erről nem tud senki semmit”, közölte a politikus.
Ciucur L. Antonius