Rangos nemzetközi fotószalon Váradon

Rangos nemzetközi fotószalon Váradon
Nagyvárad – Európa Napján ünnepélyes keretek között nyitották meg az Eurofotoart Nemzetközi Fotószalon legsikeresebb pályamunkáiból álló tárlatot az Euro Foto Art Galériában, illetve a Városháza előcsarnokában.

A harmadik alkalommal megszervezett Eurofotoart Nemzetközi Fotószalont az Euro Foto Art Egyesület, a Városi Művelődési Ház és a Tavirózsa Fotóklub közösen hirdette meg. A pályázatra mintegy 2300 fekete-fehér és színes alkotás érkezett a világ különböző országaiból. A beérkezett pályaműveket egy öttagú nemzetközi zsűri értékelte. Az általuk kiválasztott 180 alkotásból ma, Európa Napján nyílt kiállítás az Euro Foto Art nagyvásártéri galériájában, illetve a Polgármesteri Hivatal előcsarnokában. Az első kiállításon Tóth István köszöntötte a megjelenteket és ismertette az Európában egyedülálló nemzetközi szalon lebonyolításának menetét. Közölte, hogy nagyon sok jó munka érkezett a pályázatra, így a zsűrinek két szakaszban kellett döntsön a nyertesekről. Bemutatta azt a katalógust is, mely igényes kivitelezésben jelent meg egy Szucsáva megyei nyomda hathatós támogatásával. Sajnálatát fejezte ki, hogy sem a helyi, sem a megyei önkormányzat nem járult hozzá a szalon megszervezésének költségeihez.

Elmélyültség

Seres Géza debreceni fotóművész, a zsűri tagja beszédében kifejtette, hogy irigylésre méltó az a sok kezdeményezés, mely Nagyváradon fellelhető ebben a művészeti ágban. A pályamunkák zsűrizésével kapcsolatosan elmondta, hogy azokat az alkotásokat értékelték jobban, melyeken látható volt a témával szemben megmutatkozó elmélyültség. Radu Pavel a Bihar megyei kulturálisértékeket megőrzőés népszerűsítő központvezetője szerint a nemzetközi fotószalon Nagyvárad multikulturalitásának egy újabb bizonyítéka. Marius Vasiliu is szólt az egybegyűltekhez, aki a színes kategóriában megnyerte a Nemzetközi Fotóművészeti Egyesület (FIAP) arany medálját. Örömét fejezte ki, hogy amatőr fotósként jelen lehetett a megmérettetésben. Nem remélte, hogy ő fogja nyerni a megtisztelő elismerést. Végül Tóth Tamás, az Euro Foto Art titkára felolvasta a győztesek nevét. A fekete-fehér fotók közül aranyérmet kapott Szabó Márta (Magyarország), míg a színes alkotások közül Marius Vasiliu (Románia) fotóművész. Az AAFR díját Ilse Reuttgers (Németország) és Szűcs Szabó Sándor (Magyarország) nyerte. Az AAFR ezüst díját egy nagyváradi hölgy, Damian Denisa-Mirona kapta, aki nemrég végezte el a Tavirózsa Fotóklub kurzusát Tóth István vezetésével. Több dicséretet is kiosztottak.

Tárlat a városházán is

A Városháza előcsarnokában 13 órától kezdődő ünnepi tárlatnyitón – melyen a fotószalon további legjobb alkotásait mutatták be – újabb beszédek hangzottak el. Itt Biró Rozália alpolgármester gratulált úgy a szervezőknek, mint a résztvevő fotóművészeknek a színvonalas kiállításhoz. Mindkét helyszínen a Varadinum Vonósnégyes tagjai is közreműködtek, nem kevés sikerrel. Felcsendült többek között Ludwig van Beethoven IX. szimfóniájának záró tétele is, melyet Örömódaként ismer a nagyközönség. Egy hónapig lehet majd megtekinteni az igen színvonalas fotókat mindkét helyszínen.

Mészáros Tímea