Rangos előrendezvények a Szent László Napokon

Akt.:
Rangos előrendezvények a Szent László Napokon
Harry Tavitian, Andrejszki Judit, Mizsei Zoltán és a Balázs Elemér Group is fellép majd az idei Szent László Napokon, jelentették be a szervezők hétfőn.

Az idei Szent László Napok úgynevezett előrendezvényeiről tájékoztatta a közvéleményt hétfőn a nagyváradi várban Zatykó Gyula főszervező és dr. Nemes István, a váradi Posticum kulturális központ programigazgatója. Zatykó Gyula elmondta: június 18-án, vasárnap délután Kósa Klára keramikus művésznek Lelkünk virágai című kerámiakiállítását nyitják meg a nagyváradi várban. Ez a kiállítás jelenleg Budapesten a Magyarság házában látható, jelezte Zatykó. Kósa Klára szimbolisztika szakértő, és ő a magyar kormány hivatalos ajándéktárgy beszállítója. A váradi kiállításon tizenkét, a zsidó-keresztény szimbolisztikát feldolgozó kerámia lap lesz látható. Ugyanaznap reggelén, tehát június 18-án rendezik meg a már hagyományosnak számító Szent Lászlótól Szent Lászlóig biciklitúrát, melynek keretében Szent László temetkezési helyétől, a nagyváradi vártól indulnak a kerekesek, a végállomás pedig a biharkeresztesi Szent László szobor lesz, ahol szeretetvendégség várja a bicikliseket. az indulás fél tíztől lesz. Zatykó Gyula hangsúlyozta: a kerékpártúrára, csakúgy mint minden más rendezvényre szeretettel várnak mindenkit nemzeti hovatartozásra való tekintet nélkül. Zatykó Gyula elmondta, hogy a Szent László Napok hivatalos megnyitóját június 19-én este hét órai kezdettel tartják meg a Szigligeti Színházban. A meghívottak között lesz Potápi Árpád, Magyarország nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A megnyitó rendezvényen a köszöntőbeszédek után a Fölszállott a páva című tehetségkutató verseny díjazottjai mutatnak be műsort. Június 20-án, kedden az Álom hava című filmet vetítik le a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében este hét órától, a vetítésen jelen lesz a film rendezője, Bicskei Zsolt és a film forgalmazójának a képviselője is. Június 21-én operettgálát tartanak a nagyváradi vár nyári színházában, a Kolozsvári Magyar Opera művészeiből alakult Operett Group Projekt adja elő a műfaj nagy slágereit.

Dzsesszre hangszerelve

Rangos előrendezvénynek ígérkezik a június 22-én a váradi vár színpadán lezajló, Szent László legendák dzsesszre hangszerelve elnevezésű koncert, melynek szervezője a nagyváradi Posticum Kulturális Központ. Az intézmény programigazgatója, Nemes István a sajtótájékoztatón elmondta: „Szent Lászlóról olyan fogalmak jutnak eszünkbe, mint integrálás, béketeremtés, rend, biztonság és építés. Éppen ezért, mivel integráló személyiség, úgy állítottuk össze ennek a koncertnek a műsorát, hogy az egész várost szólítsa meg, függetlenül attól, hogy ki milyen nyelvet beszél”. Nemes István bejelentette, hogy a koncert első részében Harry Tavitian lép majd fel, aki műsorában Bartók Béla Román népi táncait szólaltatja majd meg jazz stílusban, illetve középkori örmény dalok is szerepelnek majd repertoárjában. A műsor második része szól Szent Lászlóról: a Balázs Elemér Group hangszeres muzsikusai lépnek majd fel Andrejkszki Judit és Mizsei Zoltán énekesekkel együtt. Ez a formáció a Szent Lászlóról szóló szakrális zenei kincset, azaz a középkori magyar gregorián énekeket, valamint a Szent László alakját megidéző régi magyar népénekeket dolgozza majd fel. Ez a zenei műsor egyébként ősbemutató lesz. A koncertnek a második, Szent Lászlót megidéző részében egy román és egy magyar színész a Szent László legendákból fognak felolvasni részleteket. A Szent László Napok összes rendezvényére a belépés díjtalan.

Pap István