Raluca Prună: A büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének eredeti változata alapján csak 1700 elítélt szabadult volna

Akt.:
Raluca Prună: A büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényének eredeti változata alapján csak 1700 elítélt szabadult volna
Több mint 11.000 elítélt hagyta el a börtönöket amiatt, hogy a parlament módosította a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvényét, amelynek eredeti változatát még a szakértői kormány fogadta el, és ennek alapján csak 1700 elítélt szabadult volna – mondta szerdán Raluca Prună volt igazságügyi miniszter.

 

Raluca Prună szerint Viorica Dăncilă kormányfő elkerülte a felelősségvállalást, amikor azt nyilatkozta, hogy a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye nem tartozott a Cioloş-kormány ‘ihletett’ döntései közé.

‘A nyilatkozat első sorban a felelősségvállalás hiányát sugallja nekem. Dăncilă miniszterelnök a PSD-ALDE koalíció által támogatott kormány része, és az igazság az, hogy ez a PSD-ALDE koalíció a Grindeanu-kormány révén elfogadta ezt a törvényterevzetet, tavaly januárban küldte a parlament elé és azután végigment a parlamenti folyamaton (…). A tervezetet azonban a technokrata kormány ideje alatt dolgozták ki. A parlamentben aztán nagyon megváltoztatták a tervezetben megszabott feltételeket, jóval rugalmasabbá téve azokat. Az eredeti változat körülbelül 1700 személy szabadon bocsátását tette volna lehetővé, míg a mostani adataink szerint több mint 11.000 szabadult’ – mondta a volt igazságügyi miniszter a Radio France Internationale-nak adott nyilatkozatában.

Raluca Prună azt is elmagyarázta, hogy a jogszabály azért nem tesz különbséget az erőszakos, illetve a nem erőszakos bűncselekmények elkövetői között, mert azt az Emberi Jogok Európai Bírósága által hozott számos ítélet nyomására kellett meghozni, a romániai börtönökben uralkodó rossz körülmények miatt. A börtönökben uralkodó rossz körülmények pedig az EJEB szemében függetlenek az azokat elszenvedő elítélt által elkövetett bűncselekmény típusától.

 

www.agerpres.ro