Rákóczi-megemlékezés tizenkilencedszer

Rákóczi-megemlékezés tizenkilencedszer
Szatmár megye – Szombaton a szatmárnémeti Kölcsey Kör és az EMKE tizenkilencedszer tartott Rákóczi-megemlékezést a Majtényi síkon. Az eseményre a Szatmári Béke megkötésének évfordulója alkalmából kerül sor.

Muzsnay Árpád főszervező köszöntő beszédében arról beszélt, hogy a tizenkilenc évvel ezelőtt elkezdődött rendezvénysorozatnak megvan az eredménye. Az eddigi megemlékezéseken és a Rákóczi tanácskozásokon sok olyan témában közeledett a történészek álláspontja, amelyekben eddig nem tudtak megegyezni. A Rákóczi féle szabadságharc volt az, melyben a térség nagyon sok lakója harcolt a szabadságért úgy, hogy ezt a közös harcot sem nemzetiségi, sem vallási ellentét nem árnyalta be.

Műsor és megemlékezés

Mint eddig minden évben, Nagy Csaba nyíregyházi tárogatóművész kuruc nótákból álló műsorával indult a megemlékezés. A kuruc nóták felcsendülése közben énekkel kapcsolódtak be a kis és nagymajtényi, valamint a domahidai fiatalok és a kismajtényi, valamint a domahidai énekkar tagjai, ezúttal nagyon sok fiatal énekelt és szavalt. Verset mondott Rózsa Molnár Friderika, Rózsa Molnár Hajnalka, Kun Roland, Bihari Sándor, Süveg Anita és Kovács Georgina.

Történelmi előadás

Az idei megemlékezés felkért szónoka Thoroczkay Sándor történelemtanár, a szatmárnémeti Szent István Kör tiszteletbeli elnöke volt.A történész röviden ismertette az 1703 és 1711 között vívott forradalom és szabadságharc előzményeit, annak főbb mozzanatait, majd részletesen kitért a szabadságharc bukásának okaira. Ma már egyre több Rákóczi kutató ért egyet azzal, hogy a fegyverletétel és a Szatmári Béke megkötése nem árulás, hanem reálpolitikai döntés volt. A 2011-ben megrendezésre kerülő kerek évfordulóra minden bizonnyal a történészek is egységes álláspontot fognak képviselni.