ERDON Helyi hírek

2008.10.21. 17:32

Megtörtént a szivattyútelepek átadása

<p>Szatmár megye -&#160;Kedden magyarországi és hazai belvízügyi szakemberek jelenlétében átadásra került a börvelyi és a nagymajtényi szivattyútelep, amely az elmúlt 38 év legmagasabb értékű felújításán esett át.</p>

A csanálosi határátkelőhöz közeli Ludy Szállóban magyarországi és romániai belvízügyi szakemberek találkozójára került sor, abból az alkalomból, hogy befejeződött a felújítása Románia, Ant (Bihar megye) településen működő legnagyobb szivattyótelepe utáni második legnagyobb kapacitású belvízátemelő telepének, a nagymajtényi víztelepnek, illetve az országban a harmadik legnagyobb kapacitású börvelyi szivattyútelepnek. A börvelyire 3 millió lejt, a majtényira 10 millió lejt (100 milliárd régi lejt) költött az állam. A forrásokat teljes egészében az agrártárca biztosította. A találkozón részt vett Kótai Ferenc, a magyar kormány vízügyi államtitkára, Bara Sándor, a Debrenceni Vízügyi Igazgatóság igazgatója, Radványi Ildikó, határmenti szakaszmérnök, a Mátészalkai Vízügyi Igazgatóság vezetője, illetve Luidorf Antal, a Mátészalkai Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese, román részről pedig Pásztor Sándor mérnök, az Országos Talajjavító Ügynökség Szamos–Körös Talajjavító Területi Igazgatóságának igazgatója, Maracinean Nicolae, mérnök, az Országos talajjavító Ügynökség (ANIF) vezérigazgatója, Suciu Gabriela mérnök, az ANIF stratégiai igazgatója, Iosub Alexandru, az ANIF vezérigazgató–helyettese, technikai igazgató, illetve Donka László mérnök, a Szamos–Körös Talajjavító Területi Igazgatóság Szatmár megyei kirendeltségének főfelügyelője. A találkozón végig jelen volt Radu Bud, Szatmár megye prefektusa is.

Kiváló az együttműködés

Kótai László államtitkár, illetve a magyar vendégek felszólalásukban megelégedésüknek adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a román kormány példaértékkel bíró módon támogatja a magyar–román határszakaszon zajló belvízvédelmi munkálatokat. „Már–már irigykedéssel figyeljük a magyar oldalon, hogy a román kollégák mennyit fejlesztettek az elmúlt években” — jegyezte meg Kótai László, hozzáfűzve, hogy „prefektus úron keresztül is kérem a román kormányt, hogy továbbra is támogassa ezt az ügyet”. A tanácskozáson többek között elhangzott még, hogy a kétoldalú, magyar–román határmenti belvízvédelmi kapcsolatok példaértékűen működnek, azaz „a legjobbak Magyarország hét határvizi egyezménye közül” , s ezt az együttműködést egy „nagyon jó és modern egyttműködési szabályzat rögzíti, amely ráadásul maximálisan megfelel az eu–s előírásoknak is.

Bódi Sándor

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!