Rajzpályázat Szent Lászlóról

Rajzpályázat Szent Lászlóról
Hétfő délután a XXVI. Festum Varadinum keretében zajlott a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében a Szent László, a lovagkirály című rajzpályázat díjkiosztó ünnepsége.

Tankó Zita főszervező az erdon.ro-nak azt nyilatkozta: a Szent László Líceum immár nyolcadik alkalommal hirdette meg a 0-X. osztályosoknak szánt Szent László, a lovagkirály című rajzpályázatát, amelynek célja, hogy a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye jeles ünnepe, a Festum Varadinum alkalmából közösen ünnepelve az Árpád-ház nagy szentjének, Szent Lászlónak igazi emberi nagyságát, Istenért és felebarátaiért vállalt áldozatos életét példaként állítsák a mai társadalom elé. A rajzok tetszőleges technikával készülhettek, és újdonság volt az eddig évekhez képest, hogy a Szent László-legendák képregény formájában való megjelenítését is várták.

A vetélkedőre 2017-ben az ország 12 magyar lakta megyéjéből közel 800 (pontosabban 763 rajz) érkezett, a zsűri tagjai rajztanárok és tanítók voltak: Rácz Eliza képzőművész, a Művészeti Líceum aligazgatónője, a zsűri elnöke, Márton Katalin, a Lorántffy- és a Szent László-líceumokban tanító rajztanár, a zsűri alelnöke, valamint Kiss Csilla, a Szent László Iskola tanítónője. 36 darab első díjat osztottak ki, melyek közül 8 különdíj volt, 27 második díjat, 32 harmadik díjat, és 76 pályázó részesült elismerésben.

Felnézni

Az ünnepségen személyes hangvételű köszöntőjében Böcskei László megyés püspök felidézte, hogy 5-6 éves korában nem szeretett ministrálni és szentmisére járni, azonban a szülőtelepülésén, Gátalján a templom Szent Lászlónak van szentelve, és van egy csodálatos oltárképe, mely a királyt ábrázolja, ahogy vizet fakaszt a sziklából. Sokszor letérdelt előtte, bár nem imádkozott, feltekintett a képre. A Jóisten és valószínűleg ez is közrejátszott abban, hogy később pap lett belőle- magyarázta a főpásztor, aki arra kérte a gyermekeket, ők is ugyanúgy nézzenek fel a példamutató Szent Lászlóra, ahogy ő tette, ne csüggedjenek, szeressék a jót, a szépet és az igazságot, álljanak ki egymásért.

Üzenetében Rácz Eliza úgy fogalmazott: „A rajzversenyre beküldött munkák az idei évben is lenyűgöztek. A gyerekek kreativitása határtalan, és ezt tükrözik képzőművészeti alkotásaikban. Amellett, hogy megpróbáltak igazodni a verseny történelmi tematikájához, a kis diákok felhasználták a képzőművészet csodálatos nyelvezetét, hogy akarva vagy akaratlanul tükrözzék a kis lelkivilágukat. Technikai szempontból a munkák aprólékosan kidolgozottak. A színek, formák és vonalak világa tárul elénk. Számomra nagyon nehéz volt a munkák zsűrizése. Szívem szerint minden diák nyertes aki részt vett ezen a rajzversenyen. Gratulálok a szervezőknek, a diákoknak és tanárjaiknak.” Márton Katalin pedig a munkák egyediségét, a frappáns megoldásokat emelte ki.

A rendezvényen részletet mutatott be Zalder Éva magyartanár Csillagok között fényességes csillag című színdarabjából a szervező iskola Pap Judit könyvtárosnő által felkészített színjátszó csoportja, valamint felléptek a Szent Angéla-ház lakói és Rejtő Dóra diáklány. A rajzpályázatot támogatták: a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, Böcskei László megyés püspök, Pék Sándor esperes-plébános, az iskola vezetősége és munkaközössége, a mallersdorfi ferences nővérek, a Caritas Catolica, a Rákóczi Szövetség, a Liget Műhely Alapítvány és egy magáncég.

Ciucur Losonczi Antonius