Ország-világ

2021.02.09. 08:00

Egy fillér kártérítést sem fizettek Cozma gyilkosai

Tizenkét évvel azután, hogy aljas módon megölték Marian Cozmát, a veszprémiek román kézilabdázóját, gyilkosai még egy fillér kártérítést sem fizettek a hozzátartozóknak. A három gyilkos közül ketten büntetésüket töltik, Sztojka Iván feltételesen szabadlábon volt, ám letartóztatták emberkereskedelem miatt.

Tizenkét éve, 2009. február 8-án támadt rá egy enyingi banda a veszprémi kézilabdacsapat ünneplő tagjaira és szurkálta halálra a román játékost, Marian Cozmát. A gyilkosok azóta sem fizettek egy fillér kártérítést sem Cozma családjának, pedig a bíróság jogerősen 210 millió forint kártérítést ítélt meg – írja a Magyar Nemzet.

Marian édesapjának, Petre Cozmának négy infarktusa volt fia elvesztése óta, decemberben pedig 12 napot feküdt kórházban koronavírus-fertőzéssel. Hétvégén, támogatással tudott csak kimenni fia sírjához. „Miért kellett meghalnia? Miért nem lehettem ott vele, hogy megvédhessem? Azóta is várom, hogy az elkövetők egyszer majd elém állnak, és elmondják, milyen okból gyilkolták meg őt”– mondta a román Libertatea című lapnak a sírnál. Petre Cozma elárulta azt is, hogy beteg feleségével havi 1800 lej (mintegy 130 ezer forint – a szerk.) nyugdíjból élnek.

A banda tagjai közül hárman közvetlenül részt vettek a gyilkosságban. Első fokon az ügy első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt életfogytiglani fegyházra ítélték, a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húsz év fegyházat kapott. Másodfokon azonban Raffaelt és Némethet 18-18, Sztojkát nyolc évre ítélték. Az ítélet országos felháborodást váltott ki. A harmadfokon eljáró

Kúria végül helyben hagyta Raffael és Németh másodfokú ítéletét, ám Sztojkáét 13 évre súlyosbította.

A tényállás szerint az aljas gyilkosságba torkolt összetűzés a Patrióta Lokál diszkóban kezdődött 2009. február 8-án, 2 óra 53 perc körül. A veszprémi kézilabdacsapat tagjai egyikük gyermekének születését ünnepelték, amikor megérkezett az enyingi banda nyolc tagja. A táncteremben Cozmát egyikük többször meglökte, ebből alakult ki az első, alig fél percig tartó verekedés, amiben enyingi oldalról Raffael Sándor, Németh Győző, Sztojka Iván és P. Gábor, valamint B. Csaba vett részt, a másik oldalon egyedül Cozma volt.

Raffael, látva, hogy esélytelen a jóval magasabb, erősebb sportolóval szemben, kést vett elő, orvul, közepes erővel vesén szúrta Cozmát. Az egyik kezével ellökte, majd a másikkal döfött. A sportoló a földre került, ahol a támadók megrugdalták. Cozma kimenekült az utcára, ahol az őt követő enyingiek ismét rátámadtak.

Németh, Raffael és Sztojka körbeállták a kézilabdázót, akit egymást váltva ütöttek. A játékostárs, Ivan Pesic közbe akart avatkozni, Raffael azonban késével nagy erővel szíven döfte Cozmát, aki térdre rogyott és elesett. A hozzá lehajoló Pesicet Németh vesén szúrta, majd fejbe rúgta a szintén segíteni akaró játékostársat, Zarko Sesumot. Sztojka ezután visszafutott a bárba, hogy úgymond segítséget kérjen. A tárgyaláson ezt fel is hozta védekezésként, azt állítva, hogy ő meg akarta akadályozni, hogy tragédia történjen. Ezzel szemben a bíróságok bizonyítottnak találták, hogy az emberölésért elítélt vádlottak a bántalmazás, majd az emberölés alatt is akarategységben cselekedtek.

Raffael Sándor és Németh Győző ma is tölti a jogerősen rájuk kiszabott 18-18 év fegyházat. Mivel nincsenek kizárva a feltételes szabadlábra helyezésből, két év négy hónap múlva szabadulhatnak. Sztojka nem töltötte le a rá kiszabott tizenhárom évet, hiszen 2018-ban kifogástalan magatartására tekintettel kilenc év öt hónap letöltése után, pártfogói felügyelet mellett, a bíró négy év öt hónapra feltételesen szabadlábra bocsátotta.

Az elítélt a börtönben hivatalosan nevet változtatott, a rendőrségi közleményekben S. Istvánként szerepel. A szabadulási buliját Siófokon tartotta bő családja körében; mintegy százan ettek, ittak, mulattak az Aranyparton. Utána többen is látták, hogy egy nagy értékű BMW-vel közlekedik, miközben hivatalosan segédmunkásként helyezkedett el. Néhány hónappal később, 2019-ben aztán a Nemzeti Nyomozó Iroda rendőrei, kommandós közreműködésével ismét elfogták Sztojka Ivánt.

Alapos a gyanú ugyanis arra, hogy prostitúcióra kényszerített egy dunaújvárosi nőt, akitől elvette az így keresett pénzét. A vádiratban azonban már nemcsak ez szerepelt, hanem emberkereskedelem és pénzmosás is.

Sztojka büntetőpere nemrégiben kezdődött, és ha bizonyítottnak találja a bíróság a vádban megfogalmazottakat, akár nyolc év fegyházat is kaphat. Mint visszaesőt kizárhatják annak lehetőségéből is, hogy a büntetés-végrehajtást feltételesen félbeszakítsák. Ebben az esetben le kell töltenie a Cozma meggyilkolásáért kapott büntetésből fennmaradó négy és fél évet. Ha ez bekövetkezik, biztos, hogy gyilkostársai, Raffael és Németh korábban fognak szabadulni, mint ő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában