„Rajtunk áll, kinyitjuk-e szívünk ajtaját”

„Rajtunk áll, kinyitjuk-e szívünk ajtaját”
Mint minden évben, az idén is elmélkedés, ünnepi műsor és szentmise zajlott a hagyományos, karácsony előtti lelki nap során, a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban.

Amint Benedek Ramóna hitoktatótól megtudtuk, rendszerint megszervezik a lelki napot ilyenkor, hogy a diákok ráhangolódjanak a karácsonyra, csendesedjenek el, nézzenek önmagukba és szép gondolatokkal térjenek haza. A csütörtöki rendezvény során az osztályfőnökök segítettek a tanulóknak ráhangolódni az ünnepre, a diákok ünnepi előadásokat mutattak be, s szentmisén vettek részt. A program hasonló volt az V-VIII, valamint a IX-XII. osztályosok számára, csupán a sorrend különbözött: a középiskolások előbb szentmisén vettek részt, majd ünnepi műsorokat mutattak be, míg az V-VIII osztályosok az ünnepséget követően voltak hivatalosak az idei utolsó iskolai misére.

Életre keltek

Tizenegy órakor Zalder Éva iskolaigazgató köszöntötte az V-VIII osztályosokat és osztályfőnökeiket, tanáraikat az iskola dísztermében, s áldott ünnepeket, örömökben gazdag karácsonyt és új esztendőt kívánt nekik. A VIII. B. előadásával kezdődött a műsor, a diákokat Nagy Enikő készítette fel. A Szent Ferenc karácsonya című színdarabot mutatták be, melynek során felelevenedett mind a nyolcszáz évvel ezelőtti történet, amikor Szent Ferenc elkészítette az első betlehemi jászolt, mind Jézus születése, s megszólaltak a szerzetesek által készített szobrok, életre keltek a pásztorok, a napkeleti bölcsek. A VI. B osztályosok, akiket Palotás Zsuzsa készített fel, a Téli játékok című összeállítást adták elő, sok-sok énekkel és mondókával, s eljött a Mikulás is, aki szaloncukrokat osztogatott a jelenlévőknek. Népi betlehemes következett az V-VIII osztályosok előadásában, a diákokat Mosoni Erika, Varga Cecilia és Benedek Ramóna készítette fel. Immár hatodik alkalommal adták elő, ezúttal is nagy sikerrel. Végül felcsendült a Dicsőség Mennyben az Istennek, melyet kicsik és nagyok együtt énekeltek.

Legyen áldott

A lelki nap szentmisével folytatódott az V -VIII osztályosok számára, az iskola kápolnájában. Szabó Ervin atya arra buzdította a diákokat: mindazt, amit a lelki nap során kaptak, adják tovább, hiszen fontos mit tesznek le a családi asztalra lelki kincseikből. A mise során az atya azért imádkozott, hogy legyen minden család számára áldott a karácsony ünnepe. Mint mondta, reméli, hogy senki számára nem fog úgy eltelni az ünnep, hogy ne hívja be Jézust az életébe, s bár ez az utolsó idei iskolai mise, bízik benne, hogy otthon is folytatódik Jézus születésének méltó megünneplése. Az idő eltelt, itt van karácsony ünnepe, s ha beengedjük Jézust a szívünkbe, olyan boldogságot kapunk, mely felülmúl mindent. „Rajtad áll, hogy a szíved kicsiny ajtaját kinyitod-e vagy sem. Erről szól karácsony ünnepe” – mondta az atya.

Neumann Andrea