Ráhangoltak a négyes döntőre

Ráhangoltak a négyes döntőre
Egy másodpercig sem forgott kockán a Szatmárnémeti VSK női kosárlabdacsapatának nagyváradi sikere, és egy harmincnégy pontos sikerrel hangolt a hétvégi, wasserburgi CEWL Final Fourra.

 

Harmincnégy pontos különbséggel nyert Nagyváradon a házigazda U VSK ellen a Szatmárnémeti Városi Sportklub női kosárlabdacsapata, az év első mérkőzésén, az A–osztály visszavágójának első fordulójában.

Gyakorlatilag 14–0–ás előnnyel kezdett a szatmári együttes szombat délután, ugyanis a vendéglátó ellenfél csak a 7. percben találta meg a „piros–fehérek” kosarát. Addig Mészáros Anita, Amra Mehmedic, Monica Ivan, Ane Marie Părău és Claudia Pop is betalált, majd a negyed végéig Orosz Andreea növelte az előnyt, így az első tíz perc után 5–17–es vendégvezetést mutatott az eredményjelző. A foilytatásban sem változott sokat a játék képe. Az újonc Shanika Freeman 6–0–ás sorozatával 7–25 arányban vezetett a szatmári együttes, majd az amerikai még megszórta öttel az ellenfelet a nagyszünetig. Még csak huszonhárom pont volt a különbség az első húsz perc után (16–39), a fordulást követően viszont hamar sikerült növelni az előnyt. Părău irányítyásával harminc egység különbséggel (28–58) várta Dan Fleşeriu edző csapata az utolsó felvonást, ahol már Orosz vette át a vezér szerepét. Mászáros Izabella duplája állította be a találkozó legnagyobb különbségét, három perccel a vége előtt ugyanis 37–76–os állást mutatott az eredményjelző. Ebből még faragtak a váradiak az utolsó sípszóig, és harmincnégyes differenciával ért véget a meccs, amely egy jó bemelegítő volt a Szatmárnémeti VSK–nak az év első szereplésén, illetve a hétvégi, wasserburgi Női Közép–Európa Liga (CEWL) Final Four–ja előtt.

A statisztikai adatokat tekintve, jól sikerült a bemutatkozás mindkét újoncnak, Mészáros Anitának és Freemannek is. Igaz, az igazi teszt szombaton lesz Németországban. Anita hibátlan volt a közeli dobásoknál (két kísérletből két találat; 11 pontos hatékonysági mutató), míg az amerikai a palánk alatt volt hatékony, nyolc lepattanót gyűjtött be, emellett még 13 pontot szerzett (23 pontos hatékonysági mutató). Mehmedic minden közeli dobási kísérlete pontot ért (4–ből 4), így a bosnyák is bizonyítja további jó formáját.

 

Reszket a gatya

Szombaton Wasserburgban az Aradi ICIM lesz az elődöntős ellenfele a VSK–nak. A Maros–partiak félelmükben, sportszerűtlen lépést tettek, és erre a hétvégére leigazolták a CSM Târgoviştétól Cristian Ciocant és Chrissy Givenst. A megállapodás értelmében a CEWL után visszatér a két kosaras a dâmboviţai együtteshez, az extraigazolási költségeket pedig az aradiak fizetik. A „beszerzés” nem szabályellenes, viszont megkérdőjelezhető az ICIM szakmai és vezetőségi stábjának a sportszerűsége. Marcel Urban menedzser és Dan Morau tréner elsősorban azokkal a játékosokkal járnak csúfságra, akik kiharcolták a Final Four–szereplést, ugyanis a két tapasztalat kosaras érkezése a kispadon hagy másik két aradit, akik viszont az azt követő héttől ismét alapemberei kell legyenek Moraru csapatának.

 

Eredmények

Női kosárlabda, A–osztály, alapszakasz, 16. forduló

Nagyváradi U VSK – Szatmárnémeti VSK 44-78 (5:17, 11:22, 12:19, 16:20).

Bukaresti Olimpia – Temesvári Danzio 54–86

Poli Iaşi – Marosvásárhelyi Nova Vita 43–65

SCM Craiova – Kolozsvári U 89–71

Gyulafehérvári CSU – CSM Sportul Studenţesc 87–63

Brassói Olimpia – CSM Târgovişte 42–85

BCT Alexandria – Rapid 83–63.

Az Aradi ICIM – Sepsiszentgyörgyi BBall 6 Sepsi BC találkozót a vendégek kérésére halasztották.