Ragaszkodnunk kell Ady örökségéhez

Kelemen Hunor a Marchis Otilia-Itóka szoborcsoport leleplezésén Nagykárolyban. Fotó: Kelemen Hunor - Facebook oldal
Kelemen Hunor a Marchis Otilia-Itóka szoborcsoport leleplezésén Nagykárolyban. Fotó: Kelemen Hunor - Facebook oldal
Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke azt nyilatkozta szombaton Érdmindszenten, a költő születésének 140. évfordulóján tartott megemlékezésen, hogy Ady Endre haladó volt és magyar, küldetésének tartotta a világ menetének, a magyar nemzete sorsának megváltoztatását – tájékoztat az RMDSZ közleménye.

Ady Endre előretekintő ember volt. Nekünk pedig az a feladatunk, hogy a 21. században, 2017-ben is hozzá hasonlóan előretekintsünk és lázadjunk. Lázadni kell mindig az ellen, ami az embert visszafogja és visszatartja – ez Ady öröksége, amelyhez ragaszkodnunk kell – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

‘Adyról csak úgy lehet beszélni, ha ismerjük a kor szellemiségét és problémáit, azt, hogy hol tartott az Osztrák-Magyar Monarchia, azon belül a magyar nemzet, nem utolsó sorban tudjuk azt, hogy milyen kihívásokkal kellett szembenéznie Európának, milyen problémákra kellett választ adnia a 20. század elején’ – tette hozzá. Szerinte nem kérdés, hogy Ady nemcsak költőként, de szellemi emberként is rezonált a kor kihívásaira. ‘Hamarabb volt elismert újságíró, mint költő. Ebből a megközelítésből is meg kell érteni őt és mindazt, amit a magyar irodalomban és a publicisztikában alkotott. Személyisége magával hordozta a lázadást is, küldetéstudata volt és szenvedélyes’ – sorolta a közlemény szerint Kelemen Hunor.

Újságokban megjelentetett írásai sosem hagytak hidegen senkit, ha valamit megírt, az esemény volt, világnézeti vitákat váltott ki – állítja a szövetségi elnök: ‘egyformán tudta bírálni azokat, akik elmerültek a nacionalizmusban és azokat is, akik a kozmopolitizmust, az antinacionalizmust hirdették.

Haladó volt és magyar. Úgy volt haladó, hogy a haladásban is megkereste azt, ami sajátságosan magyar, hogy elutasította mindazt, amit a párizsi évek alatt ismert meg: a tőkének a mohóságát, nyereségvágyát, amely a 20. század elejét is jellemezte – fogalmazott az érdmindszenti költőről Kelemen Hunor.

A megemlékezésen és koszorúzáson beszédet mondott Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke, Pataki Csaba, Szatmár Megye Tanácsának elnöke, Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja.

www.agerpres.ro