Ragaszkodnak a nehezen visszaszerzett földterületeikhez a háromszékiek

Kovászna megye – Ragaszkodnak a szocializmusban elkobzott és az 1989-es rendszerváltás után nehezen visszaszerzett földterületeikhez a háromszékiek.

A kormányhivatal keretében működő életjáradék iroda adatai szerint, eddig 596 idős személy döntött úgy, hogy bérbe adja parlagon maradt területét, és alig hatan voltak olyanok akik végleg megváltak földjüktől az életjáradék fejében.
A kevés eladott terület is zömében háromszéki tulajdonban maradt.
A földterület bérbeadásáért járó életjáradékot idén nem márciusig, hanem június végéig folyósította az állam. Háromszéken minden jogosult megkapta járandóságát, csupán az időközben elhunyt személyek örököseinek nem utalták még át a pénzeket, de ezt is hamarosan postázzák- tájékoztatott Kisgyörgy Lajos, a háromszéki életjáradék iroda vezetője.
Az állami életjáradékot azok a 62. életévüket betöltött személyek igényelhetik, akik legtöbb 10 hektár mezőgazdasági visszakapott területtel rendelkeznek, és ezt bérbe adják, vagy eladják. Eladás esetén évi 100 eurót, ha pedig bérbe adják, évi 50 eurót kapnak az államtól, életük végéig.