Raed Arafat: Senki nem garantálhatja, hogy többé nem történhet meg a Colectiv-tragédiához hasonló szerencsétlenség

Raed Arafat: Senki nem garantálhatja, hogy többé nem történhet meg a Colectiv-tragédiához hasonló szerencsétlenség
Senki nem garantálhatja, hogy a bukaresti Colectiv klubban történtekhez hasonló tragédia nem ismétlődhet meg – nyilatkozta vasárnap Piatra Neamţon Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár.

Hozzátette: a fővárosi tragédia óta javítottak az ilyen és ehhez hasonló esetek megelőzését szolgáló rendszeren, “százszázalékos megelőzés” azonban a világon sehol sem létezik.

“Sajnos senki nem tudja garantálni, hogy többet nem következik be ilyen szerencsétlenség. Bármi megtörténhet, bárhol az országban. (…) Elég egy kicsit körülnézni, és láthatjuk, hogy hasonló drámák az Amerikai Egyesült Államokban, Belgiumban vagy Hollandiában is történtek, néhol több ilyen is volt. Az utóbbi időben hozott intézkedések révén Romániában minden bizonnyal sikerült csökkentenünk az ilyen tragédiák bekövetkeztének kockázatát” – fogalmazott Raed Arafat.

Az államtitkár hozzátette, nagyobb méretű szerencsétlenség, például több áldozattal járó földrengés esetén, a sérülteket más megyékbe kell szállítani, olyan térségekbe, amelyeket nem érintett a tragédia.

“Ezt külföldön is így csinálják. Nem lehet csak az érintett település kórházaira alapozni, át kell szállítani a pácienseket más városokba. Minden szerencsétlenség egyúttal egy óriási kihívás is, nekünk pedig fel kell készítenünk a rendszert ezekre a kihívásokra. Számos ezzel kapcsolatos projekten dolgozunk jelenleg is, és ezzel a munkával nem lehet leállni, sosem tudjuk azt mondani, hogy mindennel elkészültünk” – nyilatkozta Raed Arafat.

AGERPRES/(RO – szerző: Gabriel APETRII, szerkesztő: Mihai SIMIONESCU; HU – szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.ro

Címkék: ,