Radu Jude legújabb nagyjátékfilmje nyerte a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját

Akt.:
Radu Jude legújabb nagyjátékfilmje nyerte a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját
Radu Jude rendező Nem érdekel, ha barbárokként vonulunk be a történelembe (Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari) című filmje kapta szombat este a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Kristályglóbuszt. Ez az első román nagyjátékfilm, amelyet a rangos elismeréssel tüntetnek ki.

Radu Jude alkotása a fesztivál fődíja mellett az Europa Cinemas hálózat kitüntetését, az Europa Cinemas Labelt is elnyerte – derül ki az AGERPRES hírügynökségnek küldött közleményből. A csehországi szemle nemzetközi zsűrijében idén Mark Cousins brit rendező, Zrinka Cvitešić horvát színésznő, Marta Donzelli olasz producer, Zdeněk Holý cseh filmkritikus és Nanouk Leopold holland rendező kapott helyet. A hivatalos versenyprogramba 12 filmet válogattak be.

Jude hatodik nagyjátékfilmje – amelynek világpremierjét hétfőn tartották a szemle keretében – történelmi eseményt rekonstruál egy utcai előadáshoz. A bemutató után a szaksajtó a populizmussal kapcsolatos “intelligens vészjelzésnek”, “merész vígjáték-drámának” nevezte az alkotást – mutat rá a közlemény.
A filmben Ioana Iacobot, Alexandru Dabiját, Alex Bogdant, Ilinca Manolachét, Şerban Pavlut, Ion Rizeát, Claudia Ieremiát és Bogdan Cotleţet láthatják a nézők. A romániai mozikban szeptember 28-ától vetítik a díjnyertes alkotást.

www.agerpres.ro

Címkék: ,