Radu Deac: Egyetlen szervátültetést sem végeztek, mióta kitört az ANT körüli botrány

Radu Deac, az ANT ügyvezető igazgatója
Radu Deac, az ANT ügyvezető igazgatója
Az Országos Szervátültetési Ügynökség (ANT) elleni támadásoknak az a következménye, hogy azóta egyetlen szervátültetést sem végeztek Romániában – nyilatkozta hétfőn Radu Deac, az ANT ügyvezető igazgatója.

‘Példa nélküliek ezek a támadások. Ezek következtében november 26-án egy, az agyhalál állapotába került szatmárnémeti donor esetében a törvényszéki orvos nem adott engedélyt a szervek eltávolítására, mert attól tartott, hogy belekeveredik az ANT körül kialakult médiabotrányba’ – nyilatkozta egy sajtóértekezleten Radu Deac.

Emlékeztetett: Romániában 1997-ben végeztek először szerveltávolítást agyhalálban lévő donortól. Az ANT információi szerint az elmúlt évben 500 alkalommal végeztek szerv- és 400 alkalommal szövetátültetést.

Victor Zota, az ANT munkatársa azt mondta: 20 éve ugyanazon rendszer alapján zajlik a szervelosztás. ‘A várólistákon szereplőket nem rangsorolják, esetleg sürgősségi szempontokat vesznek figyelembe. A választás az immunológiai egyezés alapján történik’ – mondta Zota.

Irinel Popescu, a Fundeni Klinika vezetője megalapozatlannak nevezte a szervátültetéssel kapcsolatos vádakat.

Mihai Lucan, a kolozsvári urológiai intézet vezetője szerint a romániai szervátültetési tevékenység, amely néhány ember ‘őrült’ erőfeszítései nyomán jött létre, ‘drámai’ pillanatokon megy át.

‘Kinek használ az, hogyha most leállítják a szervátültetéseket? Hogyan dolgozzunk donorok nélkül?’ – tette fel kérdéseit Lucan.

Danil Tulugea, aki májátültetésen esett át, a miniszter lemondását követelte.

“Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy éppen a miniszter által ‘végzetesnek’ nevezett 2014-es évben kaptam új májat. Szakmámat tekintve jogász vagyok, semmilyen kedvezményben nem részesültem. Azt fontolgatom, hogy beperelem a minisztert, hacsak nem vonja vissza vádaskodásait, vagy rövid időn belül nem mond le, hogy ismét a normalitás legyen az úr ezen a területen’ – jelentette ki Tulugea.

AGERPRES (szerző: Mădălina CERBAN, szerkesztő: Florin MARIN; HU – ERDÉLY András)

www.agerpres.ro