Radioaktív anyag volt a dobozban

Az elsődleges vizsgálatok kimutatták, hogy valóban rádium 226-os izotópot tartalmazott az a doboz, amit vasárnap délben foglaltak le az ártándi román-magyar határátkelőnél – közölte, Motoc Anikó, az OSSKI Országos Sugáregészségügyi Készenléti Szolgálatát ügyeletese. Hozzátette: a sugárforrást az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet laboratóriumába szállítják további vizsgálatra.

Egy Romániából érkező személygépkocsit az egy méterre lévő sugárkapu jelzése után állították félre vasárnap délben. A határrendész egy dobozt talált a csomagtartóban, mely a felirat szerint 1927-es eredetű, rádium 226-os izotópot tartalmazott. A kis mennyiségű sugárzást kibocsátó dobozt lefoglalták. A család tagjai a hatóságoknak azt mondták: a doboz nagyapai örökség, amelyet éppen a Németországban élő rokonokhoz készültek elvinni. A határrendészet értesítette a polgári védelmet, az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalát, és az OSSKI Országos Sugáregészségügyi Készenléti Szolgálatát. A szolgálat ügyeletese helyszíni szemlét tartott és sugárvédelmi méréseket végzett. Ezek alapján azt mondta: a lefoglalt gyanús dobozban egy leforrasztott üvegfiolában lévő anyagról kiderült, hogy valóban rádium 226-os izotópot tartalmaz.

Egy olyan radioaktív anyagról van szó, amelynek közúti szállítása engedélyköteles. Azoknál, akik rövid időre kapcsolatba kerültek vele, kizárható az egészségkárosító hatás – szögezte le Motoc Anikó. További vizsgálatra a sugárforrást az Országos Készenléti Szolgálat az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutatóintézet laboratóriumába szállította. Itt pontosítják az adatokat, és elkészítik a szakvéleményt a hatóság számára – tette hozzá az ügyeletes. A rendőrség közleménye szerint “a szakhatósági vizsgálat eredményének ismeretében teszik meg a további lépéseket”.