Rövidesen pályázatot hirdetnek

Rövidesen pályázatot hirdetnek
Szatmár megye – Bekő Tamás nagykárolyi polgármester véleménye szerint, a társtulajdonosi szövetségeket külsős segítséggel kell/lehet létrehozni, melyet egy-két hónapon belül megpályáztatnának.

A január 16-ra meghirdetett egy órás telefonos tájékoztatás során, elsőként a nyugdíjas Ősz Klára kért tanácsot Bekő Tamás polgármestertől, a tömbházakban élők közös felelősségvállalásának megtremtése érdekében. Olvasónk elmondása szerint, lépcsőházukban 14 család él, s amikor összefogásra lenne szükség, egyes lakókon eluralkodik az önkényesség, olyannyira, hogy már az is megesett, hogy a véleménykülönbségek tettlegességig fajultak.

Hivatalos társtulajdonosság

Bekő Tamás olvasónknak válaszolva elmondta, hogy már 2000-2001 környékén is voltak próbálkozások az önkormányzat részéről, hogy jogilag bejegyzett lakóközösségek alakuljanak Nagykárolyban. Jelenleg mindössze két ilyen lakóközösség működik, melyet szintén nevezhetünk már társtulajdonosi szövetségnek tekintve, hogy a lakások többsége magántulajdont képez. A polgármseter válaszában kifejtette, hogy más hazai nagy, de kisebb városokban már évek óta működnek ezek a közösségek, kiválló sikerrel, s végre itt lenne az ideje, hogy a nagykárolyi lakosság is ráébredjen ennek fontosságára és hasznosságára. A társtulajdonosi szövetségek élére megválasztott személy, gyakorlatilag azt a feladatot kellene ellássa, amit annak idején a lépcsőházfelelősök. Emellett az adott, jogilag is jegyzett közösség különféle állami támogatást szerezhetne a tömbházak hőszigetelésére, modernizálására. Bekő Tamás ugyanakkor elismeri, hogy nem egyszerű dolog összeegyeztetni az eltérő emberi, s ez esetben lakói érdekeket, de nem lehetetlen. A megoldást ugyanakkor egy külsős cég bevonásával történő társtulajdonosi szövetség-alapítási folyamatban látja. Ezt egy-két hónapon belül szeretnék megpályáztatni, míg a nyertes pályázó adott időre kellene megalakítsa ezeket a közösségeket, melyek megválasztott vezetőit/adminisztrátorát megfelelő képzésben is részesítenék, a feladatok hatékony elvégézése érdekében.