Röviden Szatmár megyéből

Röviden Szatmár megyéből
Csökkenő kávéfogyasztás? – Manea igazgató beszámolója szerint az adóhatóságnak nagy gondot kell fordítania a jövedékiadó–köteles termékek forgalmazásának nyomonkövetésére, mert az Európai Unióból származó áru számlázása a VIES rendszer bevezetésével nem teszi lehetővé az áru nyomonkövetését, csak ha az a könyvelésben szerepel.

Ilyen termék a kávé, amelynek az elmúlt év egy periódusában annyira lecsökkent a befizetett jövedéki adója, hogy a szatmári adóhatóság előbb a megyei kávéfogyasztás drasztikus csökkenésére gyanakodott. Aztán egy ellenőrzési akció keretében több kereskedelmi társaságnál egész kávéhegyeket találtak az ellenőrök, amelyek nem voltak a könyvelésben feltűntetve.

Határidők – Gergely Lajos igazgatóhelyettes elsősorban a 25–i határidő közelségére hívta fel a figyelmet, amely határidő sok kötelezettséget ró a kereskedelmi társaságokra. Gergely igazgató, arra az újságírói kérdésre, hogy az egységes gyűjtőszámláknak használatának milyen a emgítélése a cégek részéről, az iagzgató elmondta: az előzetes visszajelzések szerint egyelőre kisebb–nagyobb bonyodalmakat okoz a könyvelőknek, időmegtakarítást egyáltalán nem. Pedig a törvényalkotónak ez volt az elsődleges célja.