ERDON Helyi hírek

2010.04.29. 17:34

Óvatosan a tűzzel

<p>Szatmár megye - A majálisra való tekintettel a sürgősségi helyzetek felügyelősége arra kéri a kirándulókat, viselkedjenek felelősségteljesen a szabadtéri főzőcskézések során.</p>

A majálisra való tekintettel Remetey Zsigmond ezredes, a Szatmár Megyei Szamos Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének helyettes főfelügyelője egy közleményben hívja fel a lakosság figyelmét arra, hogy a kiránduló időszakban is tartsák be az alapvető tűzvédelmi szabályokat, hiszen ezzel a legtöbb tűzeset megelőzhető. Az ezredes szerint addig kell vigyázni az erdőkre, míg van mire, ezért minden kempingező felelősségteljesen főzőcskézzen a hétvégén. Amennyiben erdők közelében kirándulnak, figyeljenek oda, hogy csak az arra kijelölt helyen gyújtsanak tüzet, szeles időben az erdőben, illetve annak 200 méteres körzetében különösen veszélyes a tűzgyújtás. Fontos, hogy a tűz őrzéséről és biztonságos eloltásáról minden esetben gondoskodniuk kell, és nem szabad a tüzet őrizetlenül hagyni egyetlen esetben sem.

Ne dobják el a cigarettacsikket

A sütés-főzés során kiürült üvegeket nem szabad a szabadban hagyni, hiszen amennyiben azokat erős napsugár éri, erős hő hatására a környezetükben levő gyúlékony anyagok lángra kaphatnak, figyelmeztetnek a tűzoltók. A tűz következtében keletekezett hamut alaposan locsolják le vízzel és aztán szórják le földdel is, hogy biztosan ne okozzon gondot, miután távoztak a helyszínről. Amennyiben gépkocsival mennek kirándulni, indulás előtt bizonyosodjanak meg arról, hogy gépjárművük műszakilag jó állapotban van, és a tűzoltókészülék megfelelő és ellenőrzött. A dohányosok legyenek figyelmesek, és a cigarettacsikket ne dobják el az erdőben, illeve száraz növényzet közelében. A sátorozók is legyenek kellőképpen elővigyázatosak, ne dohányozzanak és ne főzzenek a sátrakban. Tűz esetén először a személyeket kell biztonságba helyezni, aztán a 112-es sürgősségi telefonszámon segítséget kell kérni, és a rendelkezésre álló tűzoltókészülékkel meg kell kezdeni a tűz oltását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!