PV2016/Kelemen Hunor a Máérten: A politikának az emberekről és a jövőről kell szólnia mindenek előtt

PV2016/Kelemen Hunor a Máérten: A politikának az emberekről és a jövőről kell szólnia mindenek előtt
Értékelte az erdélyi magyar közösség helyzetét, illetve az elkövetkező időszak kihívásairól is beszélt Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XV. plenáris ülésén, amelyre csütörtökön került sor Budapesten.

‘Úgy gondolom, 2016 nem csak nehéz és gondokkal teli esztendő volt, hanem valóban sorsfordító jelentősége is lehet a december 11-i parlamenti választásoknak. Ennek az évnek a közepén önkormányzati választások voltak Romániában, és ebbe úgy vágtunk bele, hogy az előző években számos önkormányzati vezetőnket meghurcolták, közösségünket támadások érték, a székely zászlótól a kétnyelvű feliratokon át a magyar iskolahálózatig sok minden áldozatul esett. Ilyen körülmények között sikerült megerősítenünk az önkormányzati képviseletünket, visszaszereztük Szatmárnémetit, két megyei önkormányzat helyett június óta ma már öt megyét vezetnek az RMDSZ politikusai. Ez azt mutatja, hogy a nehéz körülmények között lévő erdélyi magyarságnak sikerült talpon maradnia, a közösségi lét alapjai erősek, és a szülőföldjükön akarnak építkezni a magyar emberek. Másképpen nem ez lett volna az eredmény’ – idéz az RMDSZ közleménye az RMDSZ elnökének felszólalásából.

Kelemen Hunor hangsúlyozta, az RMDSZ két olyan fontos döntést is hozott, amelyek azt bizonyítják, hogy a szövetség ‘érti az idők szavát’ – a politikának az emberekről és a jövőről kell szólnia mindenek előtt.

‘Az MPP-vel kötött 2014-es egyezségünk ma eljutott oda, hogy az RMDSZ listáin megvalósult az összefogás: az RMDSZ és az MPP politikusai a parlamenti választásokon közösen indulnak. Én ezt előzménytelen és fontos döntésnek tartom, és az is kihangsúlyoznám, hogy ez nem volt egyszerű egyik fél számára sem. De mivel a közösség érdeke a legfontosabb, erkölcsi kötelességünknek éreztük ezt a döntést meghozni, és együtt indulni a parlamenti választásokon. A másik ehhez hasonlóan fontos döntésünk a tömb-szórvány közötti belső szolidaritás megerősítése volt. Székelyföldön, Hargita megyében befutó helyet biztosítottunk egy szórványpolitikusnak a listánkon, hiszen a legutolsó parlamenti választáson is 52.000 szavazatot kaptunk olyan megyékből, ahol nem tudunk parlamenti képviseletet biztosítani’ – ismertette Kelemen Hunor.

A szövetségi elnök arról is beszámolt, hogy ebben az évben két olyan árnyékjelentést készített az RMDSZ, amelyekben rámutattak, milyen helyzetben van a kisebbségi jogok érvényesítése.

‘Ezért mondjuk azt, hogy 2016-ban a parlamenti választások sorsdöntőek. Mert azon túl, hogy a parlamenti politizálás eszközét megerősítjük, vissza kell hoznunk a következő parlamentbe a politikai döntéseket. Mert ha ezeket nem a parlament hozza meg, akkor a jogállamiság sérül, és ezt leghamarabb a kisebbségek érzik meg. Ezért bíráljuk mi ezeket a döntéseket, és nem az igazságszolgáltatás munkáját akadályozzuk, nem befolyásoljuk a korrupcióellenes harcot, de azt elfogadhatatlannak tartjuk, hogy igazságszolgáltatási eszközökkel kisebbségi jogokat sértsenek. Hiszen politikai döntés volt az, hogy lehessen felekezeti iskolákat nyitni, hogy az elkobzott ingatlanokat visszaszolgáltassák, hogy anyanyelven lehessen tanulni, és ma az erőszakszervezetek mindezeket a politikai döntéseket felülírják, elbizonytalanítva így a magyar közösséget’ – mutatott rá Kelemen Hunor.

(szerkesztő: LIBEG Zsuzsanna)

www.agerpres.roA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .