PV2016/Interjú Nicuşor Dannal:választhat az ország, hogy átlátható, őszinte, európai vagy “feudális”, önkényes kormányzást akar

PV2016/Interjú Nicuşor Dannal:választhat az ország, hogy átlátható, őszinte, európai vagy “feudális”, önkényes kormányzást akar
A december 11-ei parlamenti választásokon az állampolgároknak arról kell dönteniük, hogy átlátható, őszinte, európai vagy “feudális”, önkényes kormányzást akarnak – nyilatkozta Nicuşor Dan, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke az AGERPRES hírügynökségnek adott interjúban.

A pártelnök beszélt alakulata választási programjáról, tervezett törvénymódosító javaslatairól, illetve arról is, milyen arányban csökkentené a jelöltállításhoz szükséges aláírások számát, valamint a parlamenti küszöböt.

Nicuşor Dan elmondta, az USR szeretné elérni, hogy a szavazólapok tíz éven át leellenőrizhetőek és újraszámolhatóak legyenek, és ha az újraszámláláskor szembetűnő különbséget észlelnek, vonják felelősségre azokat, akik a jegyzőkönyvet aláírták.

Állítása szerint pártja 2.000 tagot és 5-6 ezer szimpatizánst számlál, miután a pártba felvételt kérő személyek több mint felét visszautasították.

AGERPRES: Múlt héten Erdélyben tettek rövid korteskörutat. Mi volt az emberekhez intézett üzenetük? Mit várnak ők a leendő parlamenttől, a leendő kormánytól?
Nicuşor Dan: A felmérések szerint az emberek nagyon elégedetlenek azzal, ahogy az elmúlt 27 évben kormányozták Romániát. Új arcokat akarnak látni a politikai életben. Amint megismerik az USR-t (mert mi még nem vagyunk olyan közismertek, amilyenek szeretnénk lenni), támogatják, mert olyan embereket látnak a pártban, akik újak, akikben magukra ismernek, akik eddig nem politizáltak. Ha egy évvel ezelőtt megkérdezte volna valaki bármelyik jelenlegi kollégámat, hogy belépne-e a politikába, 99%-uk azt felelte volna: bolond vagy! Tehát olyan emberekről van szó, akik normális körülmények között nem politizálnának: van szakmájuk, normális viszonyban vannak más emberekkel.

AGERPRES: Azt nyilatkozta, hogy Kolozsváron jó eredményre számít a választásokon. Más kerületekről hogy érzi: hol fognak nagyobb és hol kisebb arányban szavazni az USR-re?
Nicuşor Dan: Minden régióval kapcsolatban optimista vagyok. Nagyon rövid idő alatt sikerült létrehozni a megyei szervezeteinket Románia-szerte. A találkozókon azt a visszajelzést kapjuk, hogy az emberek valami újra vágynak. Természetesen a nagy egyetemi központok kedveznek nekünk. Minél több az internet- és Facebook-felhasználó, annál többen szereznek tudomást az USR-ről. De minden térséggel kapcsolatban optimista vagyok.

AGERPRES: Az USR-nek szigorúbb kitételei voltak azzal kapcsolatban, hogy kiket fogad be soraiba. Milyen általános vonásokkal jellemezné szenátor- és képviselőjelöltjeiket?
Nicuşor Dan: Tagságunkba csak olyanokat fogadunk, akik eddig nem politizáltak, és akik becsületességéhez nem fér kétség. Sok embert visszautasítottunk, mert nem feleltek meg ennek a profilnak. A jelentkezők több mint felét visszautasítottuk emiatt. A jelöltjeinket a párt statútuma alapján választottuk ki. Minden jelentkezőnek projektet kellett kidolgoznia a tervezett parlamenti tevékenységéről. A választás titkos volt, ahogy ezt a törvény is, meg a párt statútuma is előírja. Minden körzetbe a leghozzáértőbb embert választottuk. Jelöltjeink között van, aki a versenyszférából jött, vannak egyetemi tanárok, fiatal vállalkozók, vannak hölgyek is, urak is, és mind jó szakember. Sok jogászunk is van – szükség lesz rájuk a parlamentben.

AGERPRES: Mit mutatnak a felmérések?
Nicuşor Dan: Szociáldemokrata Párt (PSD): 40%, USR: 19%, Nemzeti Liberális Párt (PNL): 18%, a többi alakulat kevesebb mint tíz százalékot fog elérni. A felmérés az elmúlt két hét alatt készült, ezerfős mintán.

AGERPRES: Mivel magyarázza az USR növekvő népszerűségét?
Nicuşor Dan: Meglepően jók az eredmények, ahhoz képest, hogy korlátozottak voltak a lehetőségeink is, az idő is rövid volt. Eredetileg a 10% elérése volt a célunk. A növekvő népszerűség növekvő felelősséget is jelent.

AGERPRES: Ki készítette a felmérést?
Nicuşor Dan: Ugyanaz a cég, amely a helyhatósági választások előtt is kimutatta, hogy Bukarestben jobb eredményeink lesznek, mint a PNL-nek. Sokan nem hitték, de a felmérésnek lett igaza.

AGERPRES: Egyes elemzők úgy vélekednek, hogy az USR a PNL szavazótáborából vonzza magához az embereket. Mivel magyarázza, hogy a szociáldemokrata szavazókat nem tudják nagyobb számban megszólítani?
Nicuşor Dan: Időhiány és anyagi gondok is okozzák, hogy nem tudunk mindenhova eljutni. Amikor a helyhatósági választásokon Bukarestben 25%-os erdményt ért el a párt, jómagam pedig 30% ost, az ismertségünk vélhetően 70% alatti volt. Azt hiszem, az országban a szavazók 50%-a nem ismer minket. Programunk révén azonban sikerül megszólítanunk őket, például a szegénység leküzdését célzó intézkedéscsomaggal, ugyanakkor támogatjuk a Cioloş-kormány kezdeményezését az országon belüli migrációra, az állás után költözésre vonatkozóan. Úgy vélem, hogy amint megismernek bennünket az emberek, mind Bukarestben, mind a megyékben sikerül majd megszólítanunk minden réteget.

AGERPRES: Az elemzések fényében melyik párttal lépnének szövetségre egy parlamenti többség kialakítása érdekében, a PNL mellett?
Nicuşor Dan: Erről a végső választási eredmények közzététele után kell beszélni, mert két hét alatt sok minden történhet. Fenntartjuk, hogy olyan embert szeretnénk a kormányfői székben látni, aki nem párttag. Nem fogunk miniszteri és államtitkári tisztségeket kérni, ezt a döntést rá fogjuk bízni a kormányfőre. Viszont beleszólást kérünk azoknak a minisztereknek a személyével kapcsolatban, akiket más pártok javasolnak. Nem akarjuk, hogy vitatott személyek is bekerüljenek a kormányba.

AGERPRES: Milyen törvénytervezeteket fognak javasolni a parlamentben?
Nicuşor Dan: Meg akarjuk változtatni a politikusi minőséget és a politikusnak az állampolgárhoz való viszonyát. Hetente fogunk találkozókat szervezni, amint azt a törvény is előírja. A parlamentbe akarjuk hívni a társadalom meghatározó személyiségeit. A bizottsági viták mellett mondjanak véleményt ők is egy-egy kérdésről, mert több tapasztalatuk van, mint a parlamentbe ‘zárt’ 400 embernek.

Természetesen mindig a mentelmi jog kiterjesztése, illetve a különnyugdíjak ellen fogunk szavazni. Határozottan kiállunk amellett, hogy a politikusnak a közösség, nem pedig a saját érdekeiért kell harcolnia. Másrészt nagyon foglalkoztat minket a romániai közigazgatás kérdése. Szeretnénk megállítani a közpénzek rablását, ezért egy olyan elektronikus rendszert akarunk bevezetni, amely követi a közbeszerzéseket, és automatikusan jelzi, ha csalás történt. A projekteket azon kritériumok alapján versenyeztetnénk, ahogy az európai pénzeket is odaítélik. Ne falusi parkokra adják a pénzt ahelyett, hogy mosdókat szereljenek fel az iskolákban. A közigazgatásban teljes átláthatóságot akarunk, és leegyszerűsítenénk az ügyintézést.

Támogatnánk azokat az iparágakat, amelyek terén élen jár Románia: számítástechnológia, gyógyszeripar, valamint az ezekhez kapcsolódó ágazatokat, annak érdekében, hogy a jó szakemberek az országban maradjanak.

AGERPRES: Az USR programjában a közbeszerzések megreformálását hirdetik. Ennek értelmében törvénybe foglalnák a közbeszerzési árak egységesítését. Hogy képzelik ennek a megvalósítását?
Nicuşor Dan: Nagyon egyszerű. A közbeszerzés útján megvásárolt terméknek leellenőrzöd az árát 10-15 romániai viszonteladónál. Így nagyon tisztán kiderülnek a rendellenességek. Ha egy intézmény háromszoros árat fizetett egy termékért annak a piacon mért átlagértékéhez képest, akkor baj van.

AGERPRES: Pártjuk csökkentené a jelöltállításhoz szükséges aláírások számát, valamint a választási küszöböt is. Konkrétan mit jelent ez?
Nicuşor Dan: Azt hiszem, a szükséges aláírások minimális száma tizedannyi kellene hogy legyen, mint amennyi jelenleg. Most a szavazati joggal rendelkező lakosok számának egy százaléka. Tehát ha országos választásokról beszélünk, akkor ez a szám 200.000. Szerintünk sokkal elfogadhatóbb lenne, ha ez a szám 20.000 volna. A válaszási küszöböt 5%-ról 2%-ra vagy 3%-ra csökkentenénk, és sokkal megengedőbbek lennénk a választási szövetségekkel kapcsolatban. Elfogadhatatlannak tartom, hogy most egy két pártból álló választási szövetségnek a szavazatok 8 százalékát kell megszereznie a mandátumért.

AGERPRES: Szintén az USR programjában szerepel a tanügyben dolgozók bérének növelése. Hogyan tervezi ennek megvalósítását?
Nicuşor Dan: A programunk szerint a négyéves mandátum végére el kell érni, hogy tanügy és az egészségügy is kapja meg a nemzeti össztermék 6-6%-át. Remélem, hogy a kormány még mandátuma lejárta előtt közvitára bocsátja az egységes bérezésre vonatkozó törvénytervezetet. Szabjuk meg, milyen arányok szerint oszlik el a pénz a közszférában dolgozók fizetésére, és a béremelés is arányosan történjen mindenki számára, mert különben folyton aránytalanságok adódnak azok bére között, akik tiltakoznak, és így kierőszakolják a béremelést, meg azoké között, akik nem tiltakoznak. Ez nem korrekt.

AGERPRES: Más pártok – PNL, PSD, PMP, RMDSZ és ALDE – részéről kit látna a miniszterelnöki székben?
Nicuşor Dan: Nem tudom. Egyelőre nagyon egyszerűnek tűnik ez a kérdés. Van egy javaslat: a PNL és az USR által támogatott Dacian Cioloş, és kéne állítani egy ellenjelöltet. Jó lenne, ha minél előbb megtenné ezt a PSD és a szatelitpártjai. Ismerve a PSD történetét, a jogállamiság elleni ténykedését, a PSD-s parlamenti képviselők elleni bűnügyi eljárások megakadályozását, annak a bizottságnak a felszámolását, amelynek Victor Ponta plágiumügyét kellett volna kivizsgálnia – azt hiszem, az emberek két lehetőség közül választhatnak: egy átlátható, őszinte, európai kormányzás meg egy ‘feudális’ jellegű, önkényes kormányzás között.

AGERPRES: Mi a véleménye Liviu Dragnea kijelentéseiről az esetleges választási csalásokkal kapcsolatban?
Nicuşor Dan: Az a legironikusabb, amikor egy ember, akit jogerősen elítéltek választási csalásért, arról beszél, hogy mások fognak választási csalást elkövetni.

AGERPRES: Ezzel a vádat megfogalmazó személyt kommentálja, de mi a véleménye magáról a vádról?
Nicuşor Dan: Azt mondom erről, hogy amikor a főváros első kerületében választási csalás megalapozott gyanúja merült fel, és az akkori USB kérte a szavazatok újraszámolását, minden párt ellenezte ezt: a PSD is, a PNL is, és a szatelitpártjaik is. Ezért kértük támogatóinkat, hogy jelentkezzenek megfigyelőknek. Kértük a kormányt, módosítsa a rendeletet, miszerint a szavazócédulákat tartalmazó zsákokat csak három évig kell megőrizni. Szeretnénk, ha tíz évig őriznék meg ezeket, hogy bárki számolhassa újra, és ha nagy a különbség, vonják felelősségre azokat, akik a jegyzőkönyvet aláírták.

AGERPRES: Az USR-t többször érte kritika amiatt, hogy egyes jelöltjei a Soros Alapítvány támogatásában részesültek. Hogyan kommentálja ezt?
Nicuşor Dan: Nem értem, mi ebben a kritika. Én magam is, valószínűleg tízezer másik emberrel egyetemben, kaptam a ’90-es években a Soros Alapítványtól 400 dollárt, hogy eljuthassak egy olaszországi matematikatáborba. Akkoriban nem volt erre pénzem. Elmentem, hazajöttem, és amit ott tanultam, felhasználtam a karrierem során. Nem érzem adósnak magam senkivel szemben.

Azt hiszem, ezekkel a hírekkel a valódi korrupciót akarják véka alá rejteni. Romániában több tízezer hektár erdőt és több tízmillió eurót loptak el, amit infrastrukturális befektetésekre kellett volna fordítani. Ezekkel kéne foglalkozni, nem azzal, hogy egyes emberek teljesen átlátható módon, verseny útján pénzt kaptak, amiért megdolgoztak.

AGERPRES: Hány tagja és hány szimpatizánsa van a pártnak jelenleg?
Nicuşor Dan: Becsléseim szerint kétezer tagja és 5.000-6.000 szimpatizánsa van az USR-nek országszerte. A 350.000 aláírást olyan emberektől gyűjtöttük össze, akik nem szerepelnek a hivatalos nyilvántartásainkban. Egyszerű emberek jöttek az általuk összegyűjtött aláírásokat tartalmazó listákkal. Arra számítok, hogy ugyanezek az emberek viszik tovább a mi üzenetünket.

AGERPRES: Felhasználja matematikusi végzettségét a politikában?
Nicuşor Dan: A matematika röviden azt jelenti, hogy rendet teszel magad körül a fizikai világban. Azt hiszem, a romániai társadalomban nagy szükség van a rendrakásra. Ez az egyik erősségem: hogy rendet tudok rakni egyesületben, pártban, és reményeim szerint a közigazgatásban is.

AGERPRES/ (RO – szerző: Irinela VIŞAN, szerkesztő: Cristina TATU, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)

www.agerpres.ro