Putyin az Éjjeli őrjáratban

Putyin az Éjjeli őrjáratban
Nagyvárad- Január 23-án, szerdán 19 órakor nyitják meg kötetlen formában Olimpia Bera kolozsvári képzőművész Pantha Rei című kiállítását a Visual Kontakt Galériában. Február 18-ig látogatható.

 

A Pantha Rei… avagy a dolgok természete című kiállítást beharangozó sajtótájékoztatót hétfő délelőtt tartották a helyszínül szolgáló váradi Visual Kontakt Galériában, Alina Staicu kurátor és Olimpia Bera képzőművész részvételével. Megtudtuk, hogy a tárlat anyaga tulajdonképpen egy része Olimpia Bera 47 alkotást tartalmazó doktori disszertációjának, melyet tavaly januárban védett meg a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetemen. A kiválasztott képek azonban összetett, önálló egységet alkotnak, mind a technika, mind pedig az elképzelés szempontjából.

A Pantha Rei tulajdonképpen egy görög kifejezés, és arra utal, hogy a dolgok természetes módon követik egymást vagy átalakulnak. Ebből kiindulva viszont a tárlat témája az irónia felhasználásával éppen ennek ellenkezőjét üzeni, hiszen van valami természetellenes és bizarr abban, hogy Rembrandt Éjjeli őrjáratában a jól ismert szereplők helyett Putyin, ifj. George Bush és XVI. Benedek pápa találkozik egymással, Doktor Tulp anatómiájában pedig Che Guevara tűnik fel a vásznon. Hangsúlyozandó ugyanakkor, hogy a képek nem reprodukciók, hanem napjaink, illetve a közelmúlt hírhedt vagy éppen antihős politikai-közéleti szereplőinek a megjelenítői, ezért az eredeti festményektől eltérően Olimpia Bera alkotásai fekete-fehérek.

Ironikus és drámai

Az ábrázolt szereplők konjunkturálisak, a körülményektől függnek, hírnevüket jelentős mértékben a médiának köszönhetik. Szinte már antihősként szivárognak be a barokk vagy a reneszánsz közegbe, helyettesítve az eredeti szereplőket, egyszerre sugallva ironikus és drámai jelleget. Mindaz, amit látunk elgondolkodtat bennünket, és arra késztet, hogy eltűnődjünk azon: mennyire van nekünk szükségünk celebekre, előre gyártott hősökre, modern mitológiákra…

Ciucur Losonczi Antonius