Putyin-arckép féldrágakövekből, briliánsos felni

Putyin-arckép féldrágakövekből, briliánsos felni
Többek mellett briliánsokkal kirakott felni is kapható volt egymillió dollárért a moszkvai milliomosok idei vásárán – és több készlet el is kelt belőle. Az idei a harmadik ilyen jellegű vásár volt.

A hétfőig tartott vásáron sok cég kínált kis repülőgépeket, helikoptereket, nagyon drága ingatlanokat a világ minden tájáról, no és persze autókat, a legdrágább fajtákból. Dúsgazdagok is megfordultak a vásáron: a hölgyek elegáns és látványosan drága ruhái, iPhone-jai, ékszerei és bundái, sőt, némely férfiú csodás szőrmebundája világosan mutatta, hogy ők bizony az orosz dollármilliomosok közel százezres rétegéhez tartoznak, de betért a rendezvényre jó néhány ismert oligarcha is. Ami az autókat illeti, a Mercedes által bemutatott kocsi fehér karosszériáját aprólékos munkával, teljes egészében Swarovsky-kristályokból készült egyenletes mintával díszítették. A Volvo és a Saab jó nevű festők által díszített kocsikat is kínált, s volt Bugatti, Porsche és minden, ami az autóbolondok álmaiban szerepel.

Bútorok és drágakövek

A kiállított ékszerek a vevőkör nem túl visszafogott ízléséről tanúskodnak, magyarán zömmel hordhatatlanok, amint a strasszal, kevéssé praktikus hatalmas mandzsettákkal, s ki tudja mivel a végtelenségig feldíszített bundák is. „Érdekesek” voltak a drága- és féldrágakövekből kirakott képek, köztük a patakparton tanyázó szerelmes hattyúk, vagy Vlagyimir Putyin elnök arcképe. A bemutatott festmények túlnyomó többsége felejthető, sőt, felejtendő. A bútorkínálat is ebbe az irányba mutatott: a kiállítók gyönyörű, sima vonalú design kanapékon várták a vevőket, akik készek dollár tízezreket adni arannyal, ezüsttel, csonttal, faragásokkal és drágakövekkel díszített bútoraikért. Végül az igazán szép, és/vagy érdekes holmikról: a „méretre” készült egyedi amerikai motorkerékpárok azoknak a szívét is megdobogtatták, akik soha nem ültek ilyen járművön. A víz alatti robogó szép is, és jó is lehet vele siklani: ára 10-50 ezer euró, teljesítménytől függően. Bemutatta egyedi üvegszobrait a Kosta Boda svéd üveggyár: a megkapóan szép műalkotásokat 5–15 ezer euróért kínálták. A Kosta Boda honlapjáról kiderül, hogy a legdrágább üvegszobor is a vásáron látható ár töredékéért kapható, mégis elkeltek a szobrok.