Püspöki: megoldás, de felemás

Akt.:
Kísértetiesen hasonlít az EMNP által régebben kért, de a városháza által elutasított megoldásra az, amit most a városháza jelentett be Püspöki kapcsán. Lereagálta ezt az EMNP nagyváradi szervezete.

Jó, de nem elég jó – nagyjából ez az álláspontja az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nagyváradi szervezetének, arról, hogy végül Várad Biharpüspöki negyedét részben tehermentesítő útszakaszt építtet az önkormányzat. Mint arról beszámoltunk, a megvalósíthatósági tervet pár napja szavazta meg a váradi helyi tanács. A lényeg, hogy az új körgyűrű-szakasz a Szentandrási úti és Densusianu utcai körforgalmat kötné össze az 1-es számú főúttal (a Borsi úttal) és a 190-es számú megyei úttal. Ez a megépítendő négysávos út Szentandrás és Biharszentjános mellett, illetve a váradi Eurobusiness 1. ipari park mellett halad majd végig, Szentjános térségében egyesül a leendő Arad-Nagyvárad gyorsforgalmi úttal, mely északnak haladva, Biharpüspökit elkerülve Bihar községnél fut majd bele a leendő észak-erdélyi autópályába. A tervezett út 9,7 kilométer hosszú lesz, a beruházás becsült értéke 85 millió euró, a kivitelezés tervezett időtartama tizenöt hónap. Az Európai Unió támogatásával valósulhat meg, amennyiben támogatást nyer rá a város.

Pró és kontra

Sajtótájékoztatón reagált minderre az EMNP. Moldován Gellért Lajos váradi, illetve Csomortányi István megyei elnökük emlékeztetett: az EMNP már 2012 óta követeli, hogy Püspökit is mentesítsék az áthaladó nehézgépjármű-forgalomtól, amely miatt repedeznek a házak és romlanak az ottani életkörülmények, ráadásul már csak Püspöki a város egyetlen része, ahol ez a forgalom még áthaladhat. Tüntetéseket is szerveztek, az elkerülő útvonal lehetséges tervét is benyújtották, ám az önkormányzat ezt elutasította. „Most azonban elővették, és az egész kísértetiesen hasonlít az EMNP által régebben kért, de a városháza által elutasított megoldásra” – mondta Csomortányi István. Hozzátette: „Jó, hogy végre foglalkoznak az üggyel. Az is jó, hogy az általuk bejelentett útvonal mentesítené Püspöki egy részét a Szatmár irányából jövő teherforgalomtól, egészen pontosan a Real utáni körforgalomtól a városközpont felé vezető szakaszról immár kizárná azt. Az is jó, hogy a két szakaszos fejlesztés majdani második szakasza után már Bihar is mentesülne az elkerülő út miatt a nehézgépjármű-forgalomtól. Ami kevésbé jó, az egyrészt, hogy az önkormányzat ezen tervei nem oldják meg, hogy Püspöki azon részen is mentesüljön, amelyik a Real és az állomás között van, mert az elkerülő útra azon a szakaszon lehet majd felhajtani, másrészt a második szakasz, ami Biharra vonatkozna, sokat késhet, a húzódó autópálya-építés miatt, akár éveket is”. Összességében tehát mindenképp előrelépésről van szó. Ugyanakkor az EMNP tudatta: ők továbbra is a saját, eredeti tervük kivitelezését tartják jobbnak, és azt most ismét benyújtják a városházának. Az ő elképzelésük szerint egy rövidebb útnak kellene épülnie, amely teljesen mentesítené a nehézgépjármű-forgalomtól Püspökit, ráadásul csak 8-10 millió euróba kerülne, és csak 3 kilométer hosszan vezetne át a földeken: ez a Bihari „nagy kanyartól” indulna, a vasútvonal mellől, és egyenesen a városi hulladéklerakó melletti régi Borsi útba torkollna, teljesen kikerülve Püspökit.
Az persze eleve kevéssé valószínű, hogy az önkormányzat ezt a tervet venné elő mégis, és elállna a frissen ismertetett saját elképzelésétől.

Szoborügyek

A tájékoztatón kitértek a váradi főtér felújítása kapcsán előállt szoborügyekre is. Az EMNP szerint „nem volt hiábavaló az az aláírásgyűjtés, amit mi is támogattunk, a Szent László-szobor főtéren való felállításáért, mert sok más tényező mellett ez is hozzájárult, hogy legalább Mihai Viteazul szobra nem kerül a volt Olaszi temető területére, bár igaz, hogy sajnos a főtérről sem mozdítják el, de így nem is kerül a helyére Ferdinánd román király szobra, és szintén nem lesz a főtérre tervezett két román püspökéből sem semmi.” Csomortányi ugyanakkor úgy véli: „Azzal érveltek, hogy nem tehetik Szent László szobrát a főtérre, mert ez módosítaná az uniós támogatási projektet, és elveszhetne a finanszírozás – viszont az is módosítja, ha Mihai Viteazul szobra ott marad, Ferdinándé meg nem kerül oda. Szóval még sincs kőbe vésve ilyesmi, hanem egyszerűen csúsztatnak”. Jelezte: ismét benyújtják a mintegy nyolcezer aláírással támogatott kérvényt a városházának, hogy helyezzék el a főtéren Szent László szobrát is. Emellett „nemzetközi nyomásgyakorlást” kezdenek, ami abban áll, hogy tájékoztatják Nagyvárad összes testvérvárosát arról, hogy „Váradon a városalapító szobra kizárólag azért nem kerülhet a főtérre, mert magyar volt és nem román”.

Szeghalmi Örs