Provokáció: eltüntetett magyar nyelvű táblák Biharban

Provokáció: eltüntetett magyar nyelvű táblák Biharban
Bihar megye – Döntöttek a provokatőrök, de főleg ragasztottak: több Bihar megyei településen ismét eltüntették a magyar nyelvű feliratokat egyes helységnévtáblákról. Napok óta úgy is van…

Több Bihar megyei településen a román nemzeti színeket ábrázoló papírlapokkal ragasztottak le a kétnyelvű helységnévtáblákat, mégpedig a március 15-i magyar ünnepnapon. Pusztaújlak, Mezőtelegd és Nagyvárad egyes helységnévtábláin tüntették el a magyar feliratokat a rájuk ragasztott lapok segítségével. A legtöbb helyen még szerda délután is ott díszelegtek a provokáció bizonyítékai. Váradon például a Kolozsvári úton elhelyezett kétnyelvű helységnévtábla esett áldozatul, a város egyéb bejáratainál is ellenőriztük a helyzetet, a többi tábla érintetlen volt. Tény azonban, hogy a hatóságok nemhogy 15-én, de még egy nappal később sem intézkedtek a táblák megtisztítása érdekében.

Sorban…

A délutánig érkezett bejelentések szerint Várad Kolozsvári úti ki- és bejáratánál, valamint Pusztaújlakon és Mezőtelegden ragasztották le a helységnévtáblákon szereplő magyar nyelvű feliratokat, román nemzeti színeket ábrázoló papírlapokkal – később úgy értesültünk, hogy Örvénden is. Az összes érintett település egyazon útvonal mentén helyezkedik el…

Szerda délutáni terepszemlénkkor azt tapasztaltuk, hogy az összes helyszínen a legtöbb táblán továbbra is rajta voltak a papírlapok – csak néhányról tüntették el ismeretlenek, félig-meddig letépkedve azokat.

Reakciók

A Bihar megyei RMDSZdélután közleményt adott ki. Eszerint ők is kaptak bejelentéseket, több településről és körzeti szervezettől is. Hozzáteszik: „A kilencvenes évek végén szinte heti rendszerességgel megtörtént hasonló eset. Következett egy olyan időszak, amikor már-már azt hittük, hogy az ilyen jellegű megnyilvánulásoknak az egységesülő Európában végérvényesen vége lesz. Sajnos az elmúlt másfél évben már másodszor történt meg hasonló eset. Ha kell, tízszer, hússzor, százszor kitesszük a magyar nyelvű táblákat. Az RMDSZ Bihar megyei szervezete eljár azért, hogy a rongálás előtti állapotok minél hamarabb visszaálljanak.” Jelezték: semmilyen visszalépést nem hajlandóak elfogadni a már megszerzett jogaink ügyében, s „a nyilvánvaló provokáció ügyében az RMDSZ feljelentést tett a rendőrségen”.

Utánajárnak

Alina Dinu, a megyei rendőrség szóvivője érdeklődésünkre elmondta: tudomásuk van arról, hogy Örvénden „nemcsak leragasztás történt, hanem egyenesen kidöntöttek egy kétnyelvű helységnévtáblát, s a polgármester már jelezte is, hogy intézkedik az ügyben”. Alina Dinu viszont utánaérdeklődött, és jelezte: nyilatkozatának pillanatáig semmilyen feljelentés nem érkezett az ügyben, sem a váradi rendőrséghez, sem a megyeihez. Hozzátette: „azt nem lehet kizárni, hogy esetleg mégis tettek feljelentést, lehet, hogy még úton van valahol a hivatalainkban, s mi még nem kaptuk meg. De ha egyáltalán kap ilyet a rendőrség, akkor igyekszik utánajárni az ügynek”.

Szeghalmi Örs