Projektindító konferencia a Nevis hotelben

Bihar megye – A magyarországi partnerek késése miatt majdnem egy órás késéssel kezdődött kedden az a konferencia melyen a Bihar Megyei Vállakozók Szövetsége magyarországi patnerekkel közös Phare CBC projektjét mutatták be.

A Phare CBC 2005-ös alapból 82.060 euró erejéig pénzelt 12 hónapos futamidejű projekt neve: Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kenyéripari, szállítási  és építkezési kis- és középvállalkozások határokon átnyúló együttműködése. A pályázat kedvezményezettje a Bihar Megyei Vállalkozók Szövetsége, pályázati partner pedig a záhonyi (Szabolcs Szatmár Bereg megye, Magyarország) KIÚT Térségfejlesztési Egyesület, melynek elnöke, Rákóczi András egyórás késéssel érkezett meg a keddi nyitókonferenciára. Elmondta, hogy az EU nagy figyelmet fordít a kis és középvállalkozásokra, melyek Magyarországon is a GDP mintegy 40 százalékát termelik meg. Ioan Lucian, a Vállalkozók szövetségének elnöke, projektmenedzser elmondta, hogy a projekt célja a romániai és magyarországi vállalkozások közötti együttműködés erősítése, a magyar partnerek EU integrációs tapasztalatának átvétele, az EU alapok lehívásának megkönnyítése és az EU piacra való felkészülés érdekében.

A projekt végső kedvezményezettje 45 romániai és 10 magyarországi középvállalkozást vezető menedzser, 30 kis és középvállakozásban dolgozó személy és a két megye körülbelül 15.000, a projejktben résztvevő cégeknél dolgozó lakossága lesz. A pályázat keretében tartanak 15 határmenti találkozót, a három célcsoport (sütőipari, szállítási, építkezési vállalkozások) között. Lesz három előadás és három szeminárium mindegyik célcsoportnak egyetemi lektorok meghívásával. A romániai résztvevők ellátogatnak magyarországi cégekhez a know-how elsajátítása végett, 9 vállalatvezetőnek pedig külön magyarországi tanulmányutat szerveznek. A projekt eredményének a bemutatására ez év augusztus 18-án kerül majd sor szintén a Nevis Hotelben.

Albert Ferenc