Projektet zártak a Caritasnál

Projektet zártak a Caritasnál
Nagyvárad- Kedd délután a római katolikus Püspöki Palotában tartották a Partnerség a munkaerő-piaci esélyegyenlőségért elnevezésű projekt záróeseményét, melyben az egyházmegyei Caritas is részt vett.

A Partnerség a munkaerő-piaci esélyegyenlőségért elnevezésű projektet az Európai Szociális Alap támogatta a 2007-2013 közötti Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Szektoriális Program 6-os számú, „Befektetés az emberekbe” prioritási tengelyén keresztül. A vezető pályázó a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet volt, a nagyváradi és a gyulafehérvári Caritas Catolica pedig partnerek voltak ebben. A fő cél az esélyegyenlőség és a nemek közötti, a munkaerőpiacon fellépő különbségek és a diszkrimináció leküzdése, valamint 570, a nyugati és központi fejlesztési régiókból származó személy, többségében nő szakmai képzésének és továbbképzésének támogatása volt a munkahelyek könnyebb megszerzése, illetve azok megtartása érdekében. Emellett a projekt sikeréhez hozzátartozik az is, hogy legalább öt kedvezményezett egyéni magánvállalkozást kell indítson.
A képzések (szociális gondozói, idősápolói, gyermeknevelői és takarítói) tavaly októberben kezdődtek, és 114-en végezték el a napi 8 órában zajló, egyenként 360 órás elméleti és gyakorlati felkészítő kurzusokat, melyek eredményeképpen a kedd délutáni záróeseményen olyan okleveleket kaptak, amelyeket az Európai Unió egész területén elismernek.

Halászok lettek

Az egybegyűlteket Radu Alíz formátor köszöntötte, aki azt emelte ki: a tanfolyamoknak tulajdonképpen közösségépítő szerepe is volt, hiszen a kezdetben bizonytalan jelentkezők számára az idő múlásával kitárult a világ. Löchli Tünde szatmári szakértő hangsúlyozta: olyan képzésben akarták részesíteni a nőket, mely az életük további részében hasznukra lehet. Reményei szerint ezáltal „halászokká” váltak, vagyis nem szorulnak többé arra, hogy „adagolják nekik a halat”, hanem a társadalom hasznos tagjaivá váltak. Hozzátette: bízik abban, hogy a tanulás ezáltal számukra nem ér véget, hanem ezentúl mindig nyitott szemmel és füllel járnak majd a világban, meglátják az újdonságokat és alkalmazkodnak ezekhez. Tóth Andrea formátor azt nyomatékosította: többek közt azért érnek sokat a most megszerzett diplomák, mert manapság még egy takarítói állás megpályázásánál is előnynek számít, ha valakinak van papírja.
Exc. Böcskei László megyés püspök Rajna József Caritas-igazgató jókívánságait továbbítva az elköteleződés és az elhivatottság fontosságát húzta alá. A maga részéről ezt annyival egészítette ki: a kreatívitás és a leleményesség olyan megnyilvánulási módok, melyek valójában azon keresztény küldetés teljesítését feltételezik, miszerint segítenünk kell a felebarátainknak. Ugyanakkor evangéliumi feladataink közé tartozik az is, hogy kamatoztassuk azokat a tálentumainkat, melyekkel a Jóisten megáldott bennünket, és arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy szociálpolitikai szempontból is felelőssek vagyunk egymásért. Utóbbit különösen a helyi és országos döntéshozóknak kellene jobban megfontolniuk, amikor a költségvetési források szétosztásáról határoznak.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,