Projektek különböző fázisokban

Projektek különböző fázisokban
Háromnegyedrészt megépült a váradi gyorsforgalmi út, s félig készen van a városi strand területén épülő akvapark, tudtuk meg Mircea Mălan alpolgármestertől a hétvégi terepszemle során.

Az alpolgármester bemutatta pénteken, hogyan haladnak a munkálatok mindkét helyszínen. A jelenlévők megtekinthették a Piatra Craiului és az Adevărului utca közötti felüljárót, mely 95%-ban elkészült, s megismerkedhettek azokkal a különleges technikákkal, melyeknek köszönhetően a Macskadomb nem fenyeget többé földcsuszamlással. A különleges tartóoszlopokat 11,5 méter mélyen helyezték le, s a horgonyok, melyek szerepe szintén a domboldalak megtámasztása, 25 méter mélyen vannak. A projekt értéke közel 15 millió euró, s a 242 méternyi területen (azaz a teljes út kevesebb mint egytizedén) húzódó konszolidációs munkálatok több mint 7,5 millió euróba kerültek. A vissza nem térítendő uniós támogatások értéke 5,5 milló euró, a város pedig 9,4 millió euróval járul hozzá mindehhez.

Meghosszabbították

A teljes gyorsforgalmi út 3,57 kilométer hosszú lesz, a Constantin Prezan hídnál kezdődik, és több utcán halad át, a Macskadomb és a Gomba irányába. A munkálatokat eredetileg október 30-ig kellett volna befejezni, de pont a konszolidációs munkálatok miatt kérelmezniük kellett a határidő meghosszabbítását, mely így december 15-én jár le, tudatta az alpolgármester.
A gyorsforgalmi út a Nagyvárad és Biharkersztes közötti közlekedés tehermentesítésére irányuló, határon átnyúló projekt része. Az alpolgármester szerint ez jelenleg a legjelentősebb nagyváradi munkálat, mivel célja a legzsúfoltabb főutak, a Magheru és a Ştefan cel Mare tehermentesítése. Fontos, hogy a konszolidációs munkálatok legnagyobb részét befejezték és a felüljárók pilléreit és gerendáit elhelyezték, jelenleg a betonlapok lefektetésén dolgoznak.
Úgy tűnik, nem lesz gond azon a területen sem, mely a Román Államvasutak tulajdonában van, de ha mégis akadályok merülnének fel az ő részükről, vannak tartalékmegoldások is, tudatta az alpolgármester.

Sietniük kell

A terepszemle következő helyszíne a városi strand területén épülő élményfürdő volt, mely 50%-ban készült el, s melyet december közepéig kell átadni. Ennek a projektnek az értéke 20 millió euró, melyből 14,5 millió euró a vissza nem térítendő kölcsön. A főépület váza elkészült, a medencék többsége még kezdetleges fázisban van, néhánynál viszont már befejezték a szigetelést. Bár az idő szűkös, az alpolgármester bízik benne, hogy időben elkészülnek. Mint mondta, eddig mintegy 260-an dolgoztak az építőtelepen, viszont néhány héten belül mintegy négyszázan lesznek, ugyanis a munkának abba a fázisába érkeztek, ahol több helyen lehet párhuzamosan dolgozni. A főépület tetejének 24 tartóoszlopa közül tizenegy megérkezett, tizenhármat pedig péntekre vártak. Az akvaparkon belül két olimpiai medence, egy hullám-, valamint több kisebb kül- és beltéri medence épül, tizenhárom óriáscsúszda lesz, továbbá sportpályák, vendéglők és egyéb szórakozási lehetőségek várják majd a klienseket. Ettől a héttől kezdődik el a területet átszelő fővezeték cseréje, tudtuk meg.

Kölcsön

Az akvapark ezer személyt tud majd fogadni, több mint 300 parkolóhely lesz. Első sorban váradiakra számítanak, de természetesen turistákra is. „Reméljük, hogy azok, akik ezidáig Debrecenbe, vagy Hajdúszoboszlóra mentek, inkább itt maradnak majd” – mondta az alpolgármester. Azt is megtudtuk: egy „áthidaló” hitel felvételét helyezték kilátásba, ugyanis a munkálatokat végző magyarországi KESZ Zrt.-nek pénzre van szüksége ahhoz, hogy dolgozni tudjon, a vissza nem térítendő összegeket pedig utóbb kapják meg. Mint arról már beszámoltunk, a projektet eredetileg egy bukaresti cég készíttette el, de mint kiderült, tervezési hibákat tartalmazott, így végül egy magyarországi céghez folyamodtak – viszont mindez több hónapos késést eredményezett.

Neumann Andrea