Projekt nem csak rossz tanulóknak

Projekt nem csak rossz tanulóknak
Bihar megye – Első sorban a tanulással lemaradt, gyenge eredményeket elérő gyerekeken kíván segíteni az a program, mely három megyében zajlik három éven át, s melyet csütörtökön indítottak el Biharban is.

A projekt kezdeményezője Ioan Vlaşin fizika- és informatika tanár, a Fehér megyei Ighiu helység általános iskolájának igazgatója. Kérdésünkre elmondta: a projekt ötlete onnan született, hogy pedagógusként rengeteg olyan gyerekkel volt dolga, aki lemaradt a tananyag elsajátításával, s a későbbiek során emiatt egyre inkább elvesztette a fonalat. Sokan közülük képtelenek behozni a lemaradást és az újonnan tanultakat sem értik már emiatt. Első sorban rajtuk kívánnak segíteni azzal az informatikai programmal, melyet az elkövetkezendő másfél évben fognak kidolgozni a projekt résztvevői.

Korrepetál

Fehér, Bihar, valamint Olt megyében fogják először gyakorlatba ültetni, s először 900, gyengén tanuló gyerek számára lesz hozzáférhető. Első sorban anyagi gondokkal küszködő családokban élő gyerekeket fognak kiválasztani először. Három év múlva viszont minden diák elérheti majd interneten, s akár a pedagógus közreműködése nélkül is gyakorolhat a segítségével. A program III. – VIII.osztályos tanulóknak szól, s a matematika mellett egyéb tantárgyakból is „korrepetál” majd a tervek szerint.

A csütörtöki megnyitón felszólalt Ismet Omer tanfelügyelő, a projekt Bihar megyei felelőse, Dorel Luca megyei főtanfelügyelő, majd Ioan Vlaşin mutatta be a projektet. Elhangzott: másfél évtizede foglalkoztatja a téma, akárcsak diákkori ismerősét, Sorin Andraş web-fejlesztőt, aki ki fogja majd dolgozni a számítógépes programot.

Elutasították

A projektet egyébként kétszer utasították el, mivel – mint utóbb kiderült – az elbírálok nem voltak tisztában az informatikai fogalmakkal. A teljes költségvetése 19,89 millió lej, melynek háromnegyedét uniós támogatásból biztosítják, egynegyedét pedigt a tanügyminisztérium fizeti majd ki. Az on-line platformot másfél év alatt dolgozzák ki, s újabb másfél évet vesz majd igénybe a program ellenőrzése és optimizálása. E közben tájékoztató szemináriumok is zajlanak majd pedagógusok számára.