Projekt: fenntartani az élővilág sokféleségét

A felszólalások sorát Horváth Béla, Szalacs polgármestere zárta a természetvédelmi konferencián
A felszólalások sorát Horváth Béla, Szalacs polgármestere zárta a természetvédelmi konferencián
A természetvédelem alatt álló területek biodiverzitásának fenntarthatósága témája annak a környezetvédelmi projektnek, melyről Nagykárolyban tartottak megbeszélést a napokban.

 

Bihar megyei települések is érintettek egy hamarosan induló természetvédelmi programban, erről múlt héten volt szó Nagykárolyban (Szatmár megye), a Károlyi kastélyban. A projekt lényege röviden: a természetvédelem alatt álló területeken fenntartani a biodiverzitást, erre 11.715.000 lejt fordítanak. A találkozó megnyitóján Balogh Sándor, a Szatmári Erdők Egyesületének elnöke elmondta, hogy a pályázat kivitelezője a Tasnádi Erdészeti Hivatal. Ennek menedzselése Mihaela Nuna mérnök feladata lesz, aki a megnyitón egy rövidfilmmel igyekezett bemutatni a beavatkozás különböző területeit. Bihari érdekeltsége mindennek úgy lett, hogy az adott Natura 2000-es (és más védett) területek egy része itt van. Összesen 48 ezer hektárt érint (Szatmár és Bihar megyében összesen), amelyen első körben egyféle leltárt készítenek arról, hogy milyen kétéltűek, növények és emlősök élnek az adott területen. Három természetvédelmi területet különítettek el. Ezek szerint az első kettő a nagykárolyi síkságot és az Érmelléket érinti, ahol a prioritás a növényvédelem, míg a harmadik az ezt a két régiót átfogó madárvédelmi terület. Biharban ilyen területek a következő települések határában fekszenek: Körtvélyes, Mihályfalva, Semjén, Kereki, Diószeg, Székelyhíd, Szalacs és Tarcsa.

Vélemények

A bemutató után szatmári és bihari közéleti szereplők osztották meg gondolataikat a tervezet kapcsán. Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a projekt megvalósításában szerepe van a megyei önkormányzatnak is. Szerinte rossz döntés volt, hogy a természetvédelmi felügyeletet centralizálták, így minden engedélyköteles beavatkozásra hosszú hónapokat kell várni, ami lassítja a kivitelezéseket és a beruházásokat. Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója arról beszélt, hogy jó együttműködés alakult ki az általa vezetett intézmény és az erdészeti hivatal között, így nagyon sok kérdést sikerült megoldaniuk közösen. Nagykároly polgármestere, Kovács Jenő gratulált a pályázat készítőinek, azonban azt is megjegyezte, hogy ennek kivitelezése nem lesz egyszerű, mivel a bürokrácia mentén sok feszültség halmozódik fel az önkormányzat és a lakosok között, ez pedig a megvalósítás során lehet, hogy gátolni fogja majd a pályázat kimenetelét. A felszólalásokat Horváth Béla, Szalacs polgármestere zárta, aki elmondta, a bihari település már eddig is sokat tett a természetvédelemért, hiszen része egy nagy európai uniós pályázatnak, amelynek prioritása az érmelléki flóra és fauna védelme és annak részbeni visszaállítása. Példaként említette a településen bevezetett szelektív hulladékgyűjtést is, amely remélhetőleg kevesebb hulladékot jelent a következő generációk számára. Azzal a kéréssel fordult kollégái felé, hogy tegyenek hasonló lépéseket a környezet megóvására és lépjenek fel azokkal szemben, akik illegálisan „hagyják” maguk után a természetben a megunt és kidobásra szánt tárgyaikat.

Szűcs György