Projekt a berettyószéplaki közösségért

Projekt a berettyószéplaki közösségért
Bihar megye – A berettyószéplaki és környéki közöségeket kívánják támogatni azzal a projekttel, melynek részleteiről kedden számoltak be a szervezők, a Ruhama Alapítvány székhelyén.

 

A projektet a Ruhama Alapítvány szervezi a Berettyószéplaki Közösség Erőforrásainak Egyesületével közösen, hangzott el a tegnapi sajtótájékoztatón, melyen Monica Suciu, a Ruhama igazgatója, valamint Alin Popoviciu, az egyesület képviselője vett részt. Az akció célja az, hogy javuljon a közösség életszínvonala, gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szerveznek programokat. Amint az egyesület képviselője elmondta, mióta megszűnt az olajfinomító, nagyon megnőtt a munkanélküliség, annál is inkább, mivel mind a községben, mind a környező falvakban kevés a munkalehetőség.

Egyetértésben

„Egyesek a Petromnál dolgoznak és jól keresnek, a többség viszont kénytelen napszámot vállalni, vagy feketén dolgozni. Az egyesület pont azért alakult meg három évvel ezelőtt helybéliekből, hogy segítsen a lakosokon” – mondta Alin Popoviciu, azt is hozzátéve: a községben hét felekezet és négy nemzetiség (román, magyar, szlovák és roma) él teljes egyetértésben. Semmilyen etnikai jellegű konfliktus nincs, a gazdasági helyzet viszont annál több gondot okoz.

A Ruhama Alapítvánnyal közösen lebonyolított projekt során építői-tanfolyamot szerveznek a helybélieknek, s egyúttal segítenek nekik kapcsolatot teremteni az építkezésekkel foglalkozó cégekkel. A tanácsadás, az illetékesekkel való kapcsolattartás megkönnyítése a lakosok számára szintén a projekt részét képezi. Mint elhangzott, a környéken több építőcég is működik, s az elgondolás az, hogy ha a családfőt egy ilyen cég alkalmazza, akkor az egész család megélhetése biztosítva van. Szintén a projekt keretein belül az V-VIII osztályosoknak nyújtanak majd továbbtanulással kapcsolatos tanácsadást, s a Berettyó partjának a tisztítását is megszervezik majd a gyerekekkel.

Az elképzelések szerint mintegy 25 személyt fognak kiképezni a tanfolyamon, a projektben résztvevők száma pedig becsléseik szerint mintegy kétszáz lesz. A nyolc hónapon keresztül zajló projekt költségvetése 55 ezer lej, melynek legnagyobb részét a Petrom biztosítja a Civil Fejlesztésért Alapítványon belül. Terveik szerint a továbbiakban eladói tanfolyamot is szerveznek a lakosoknak, mivel ezzel a képesítéssel is lehetőségük van munkát találni.

Neumann Andrea