Programok a fény évének jegyében

Programok a fény évének jegyében
A fény nemzetközi éve van idén, ennek jegyében tartottak rendezvényeket csütörtök délben, a Varadinum keretében, a Mihai Eminescu Főgimnáziumban.

A Mihai Eminescu Főgimnázium négy éve kapcsolódik be a Festum Varadinum eseményeibe, és mindig valamilyen téma köré szervezik a programokat, mondta el Hochhauser Enikő aligazgatónő. Az idén az adta az apropót, hogy 2015 a fény nemzetközi éve. A programban annyi változás történt, hogy nem az iskola disztermében tartották a rendezvényeket (ahol országos szintű versenyre hangoltak kórusok), hanem osztálytermekben. Az egyik földszinti teremben Ágoston-Palkó Emese tanárnő tartott rendhagyó, interaktiv irodalomórát – természetesen a fény jegyében. A tucatnyi diák három csoportba osztva oldott meg feladatokat, például a fény-sötét-árnyék fogalmakhoz kapcsolódó szavakat majd azok közötti kapcsolatokat kerestek, irodalmi művekből vett idézeteket értelmeztek, illetve saját “bölcsességeket” fogalmaztak meg, fotók alapján irtak monológot az azon szereplő személy nevében.

Három előadás

A fizika laboratóriumban már népesebb hallgatóságot köszönthetett az aligazgatónő, illetve Szabó József helyi tanácsos, aki Varadinum szervezőinek nevében köszönte meg az iskola részvételét a fesztivál programjában. A továbbiakban 3 előadást hallgathattunk meg. Tóth Ádám XI. osztályos diák a fénynek az emberre gyakorolt hatásáról értekezett, Daróczi Boglárka és Kovács Cyntia X.-es diákok A tűztől a led-ig cimmel a világitás fejlődés-történetét követték nyomon, külön kiemelve a Nagyváradot érintő fontos eseményeket. Harmadsorban Lipcsei Sándor X.-es diák a világitástechnika jövőbeni lehetőségeiről tartott előadást és tekintettel arra, hogy a világ energiafelhasználásának 20%-a fényteremtésre megy el, ötleteit is felvázolta a takarékosság lehetőségeiről. Gál Gabriella fizikatanárnőtől megtudtuk: az elhangzott előadások mindegyike versenydolgozat, valamilyen tantárgyversenyre készült. Az iskola jövőre is része lesz a Varadinum programjának, igérte a program zárásakor Hochhauser Enikő aligazgatónő.

Rencz Csaba