Programkavalkád az iskolák majálisán

Programkavalkád az iskolák majálisán
Nagyvárad – A nagyváradi iskolák programjával folytatódott vasárnap a várkerti majális. A diákok énekeltek, táncoltak, a látogatók pedig megtekinthették a tanintézetek standjait, s bogárcsost ehettek.

Bár nem volt igazán májusinak mondható az időjárás, végül elég sokan gyűltek össze a várkertbe, a Tulipán majális második napjára, ahol ezúttal az iskoláké volt a főszerep. A váradi tanintézetek sátrakat állítottak fel, ahol a látogatók megteknthették a diákok alkotásait, s egyúttal kérdéseket tehettek fel az iskolával kapcsolatban. A nagyváradi Ady Endre középiskola sátrában különféle kézműves foglalkozások zajlottak Kapás Sára rajztanár vezetésével: lehetett CD-re, vagy üvegre festeni, illetve a kicsik arcfestésen vehettek részt. Egyúttal az adys diákok alkotásai is megtekinhetőek voltak: láttunk kerámiákat, fotókat, üvegre festett képeket, maszkokat és egyéb alkotásokat.

Kuckó, manikűr

Színes standdal készült a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna gimnázium is: itt külön mutatták be munkáikat az I-IV, az V-VIII, valmaint a IX-XII osztályosok, ezenkívül láthatóak voltak az iskolások által előadott darabok, akárcsak a már hagyományossá vált Nyugat Kávéház című előadássorozat díszletei is. „Pszicho-kuckó” is volt, ahol iskolapszichológusok beszélgettek el szülőkkel és diákokkal. Amint Luka Enikő, az Ady Endre középiskola pszichológusa elmondta, három-négy éve rendszeresen megszervezik a kuckót, ahol igény szerint kötetlenül elbeszélgetnek szülőkkel és gyerekekkel problémáikról, gondjaikról. A

Kérdések

Mihai Viteazul iskolacsoport standjánál ingyenes manikűrön vehettek részt az érdeklődők, volt aszfaltrajz verseny, s akárcsak a majális első napján, Kéry Hajnal főtanfelügyelő helyettes tegnap is válaszolt az érdeklődők kérdéseire. Mint megtudtuk, főleg a katedrák megszűnésével, s a pedagógusok áthelyezésével kapcsolatos kérdéseket tettek fel az érintettek. Volt ezenkívül alternatív sátor, ahol a limbó ritmusára táncoltak a résztvevők, s a Zabheggyezők is különféle játékokkal várták a gyerekeket.

Dél körül az iskolák standjai mögött elkezdődött a bográcsos készítés. Amint Fleisz Judittól, az Ady Endre középiskola aligazgatójától megtudtuk, az idén a középiskolában mintegy 450 ebédjegyet osztottak szét, így ők körülbelül 900 vendégre számítottak.

Fellépések

A nagyszínpadon közben zajlott az iskolák programja: az Ady Endre Középiskola tanulói szilágysági néptáncokat mutattak be Forgács Zsomobor vezetésével, majd a Buna Boglárka által betanított társasági táncokból zajlott bemutató; ezt követően az V. osztályos Csókási Dorottya balett-részletet adott elő a Diótörőből, utána pedig Szabó Dániel adott elő egy Garry Moore darabot. A későbbiek során felléptek a Szacsvay Imre Általános iskola, a Nicolae Bălcescu általános iskola, a 11. sz. általános iskola, a Szent László Római Katolikus Gimnázium, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium, a Mihai Eminescu Országos Kollégium diákjai, majd a Tempo-klub mazsorett csoportja, a Művészeti Líceum programját követően pedig a Mihai Viteazul Kollégium, a Iosif Vulcan pedagógiai líceum, a Traian Vuia műszaki kollégium, valamint az Andrei Şaguna kollégium diákjainak fellépése következett.